current views are: 10

6 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση18:34

Η πικρή ιστορία με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες.

Δημοσίευση 18:34’

Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες.

Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες.

Οι εργαζομένοι του κόμματος είχαν αρκετούς μήνες να πληρωθούν. Από 250 άτομα που εργάζονταν στο κόμμα το 2012 αποχώρησαν οι περισσότεροι και έμειναν λίγοι πάνω από 30. Ακόμη και τώρα όσοι εργάζονται στη Χαριλάου Τρικούπη ειναι με εκ περιτροπής εργασία.

Δημοσιεύματα προκάλεσαν σοκ καθώς βρέθηκαν όπως αναφέρεται 15 εκατομμυρια ευρώ στο χρηματοκιβώτιο του κόμματος σε μετρητά. Η αποκάλυψη αυτή, που φιλοξένησε η Realnews, άφησε άφωνους τους περισσότερους καθώς το κόμμα ζει ουσιαστικά βασικά από τις εισφορές των βουλευτών αλλά και από ένα μικρό μέρος της κρατικής επιχορήγησης που δεν μπορεί να κατασχεθεί από τις τράπεζες. Στην Χαριλάου Τρικούπη απάντησαν έπειτα από δύο μέρες και κάνουν λόγο για μυθεύματα, σημειώνουν πως η σημερινή διαχείρηση είναι λιτή, καλούν τη δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα και αναφέρονται στην περίοδο 2007-2012. Ουσιαστικά όλοι δείχνουν την περίοδο που πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και ταμίας ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Ο κύριος Σπυρόπουλος ρωτήθηκε στον ΣΚΑΙ και απάντησε πως δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα και να τον καλέσει η δικαιοσύνη να εξηγήσει. Το θέμα με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από την ανάληψη της προεδρίας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος ζήτησε έλεγχο των οικονομικών από ορκωτούς λογιστές γιατί στα ταμεία του κόμματος ο κύριος Βενιζέλος είχε βρει μόλις 45.000 ευρώ. Όλα αυτά ενώ το 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 24 εκατομμύρια ευρώ από την επιχορήγηση και 47 εκατομμύρια δάνειο από τις τράπεζες. Την επόμενη χρονιά το 2010 πήρε 20 εκατομμύρια επιχορήγηση και 40 εκατομμύρια δάνειο. Που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα σε δαπάνες, ταξίδια και εκλογικές διαδικασίες. Στις δύο εκλογικές διαδικασίες του 2009 ,δηλαδή ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές δαπανήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ 24 εκατομμύρια ευρώ.

Στον ισολογισμό του 2010 έχουν εγγραφεί :

  • για αμοιβές προσωπικού 4,1 εκ. ευρώ
  • για επιμόρφωση στελεχών 2,0 εκ. ευρώ
  • για μετακινήσεις στελεχών 5,5 εκ. ευρώ
  • για τηλέφωνα 1,4 εκ. ευρώ
  • για ενοίκια 1,0 εκ. ευρώ
  • για προβολή 1,8 εκ. ευρώ.

Μετά από όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε στάση πληρωμών.

Το ΠΑΣΟΚ επί Βενιζέλου δεν έστειλε το πόρισμα στη δικαιοσύνη , όμως οι δικαστικές αρχές το ζήτησαν και το πόρισμα των ορκωτών λογιστών βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Τώρα οι τότε υπεύθυνοι θα κληθούν για να εξηγήσουν τι έχει γίνει με τα οικονομικά του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση πολλοί πιστεύουν πως εκτός από το μνημόνιο άλλοι δύο παράγοντες συνετέλεσαν στη ραγδαία πτώση του κόμματος , το πρώτο είναι τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και οι αποκαλύψεις γύρω από αυτά και το δεύτερο ειναι η σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου. Με ενδιαφέρον αναμένουν πολλοί αν για το θέμα θα τοποθετηθεί ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

 

 

 

 

 

 


σχετικα αρθρα