Διμέτωπο αγώνα με την τρόικα εξωτερικού και την τρόικα εσωτερικού, για να θυμηθούμε και  μια παλαιότερη ορολογία -παρότι χθες στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, στη δεύτερη- ξεκινά η κυβέρνηση.

Στο εξωτερικό, Γιώργος Κατρούγκαλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και όταν χρειαστεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα αναλάβουν να μεταφέρουν τις ελληνικές θέσεις για την επίλυση του ασφαλιστικού «γόρδιου δεσμού» στους ομολόγους τους. Και ενώ, την ίδια στιγμή, απομένουν δύο ακριβώς εβδομάδες ως τη συνάντηση Κατρούγκαλου –εκπροσώπων των θεσμών.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μεταφέροντας το κλίμα από τις Βρυξέλλες προέβλεψε «αντιδράσεις και ενστάσεις από τους δανειστές» (από ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Κόκκινο»).

Και, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση παρακολουθεί, πιο σωστά αντεπιτίθεται στην αντιπολίτευση για την επιλογή της να μην στηρίξει επί του παρόντος την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, παρά, σημειωτέον, την ξεκάθαρη θέση που πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος.

Χαρακτηριστική του κλίματος στην εγχώρια πολιτική ζωή ήταν η αναφορά που έκανε ανώτατος κυβερνητικός παράγων χθες στο Μ. Μαξίμου: Η αντιπολίτευση δεν έχει θέσεις, φέρεται να διαπίστωσε, κατηγορώντας την συγχρόνως ότι συνεχίζει να παίζει ρόλο ...τρόικας εσωτερικού υποδεικνύοντας στην άλλη τρόικα (ή κουαρτέτο πια), ποια από τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα είναι μη επαρκώς κοστολογημένα!

Το είπε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στη γραπτή δήλωσή της: «Καλό θα ήταν να συστρατευθούν όλοι σε αυτόν τον εθνικό αγώνα και να μην παίρνουν διαρκώς το μέρος της Τρόικας».

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθειά της για συγκρότηση εσωτερικού «μέτωπο», για το σκοπό αυτό ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να συναντηθεί την Πέμπτη με κοινωνικούς φορείς, με την προσδοκία ότι αυτοί θα προτάξουν την ανάγκη για «φιλί της ζωής» σε ένα Ασφαλιστικό που ...πεθαίνει.

Βασική αρχή της κυβερνητικής πρότασης είναι ότι οι σημερινές συντάξεις θα είναι στο διηνεκές και πλήρως προστατευμένες, αφού η προσωπική διαφορά θα μειώνεται όσο θα αυξάνονται οι μελλοντικές συντάξεις και μέχρι αυτές να φτάσουν στο επίπεδο των παλαιών. Επιπλέον -όπως και με το χθεσινοβραδινό non paper το Μ. Μαξίμου υποστήριξε- οι συντάξεις θα είναι υψηλότερες με τη νέα πρόταση εν συγκρίσει με το νόμο 3863/2010.

Από εκεί και πέρα, στο Υπουργείο Εργασίας ενόψει διαπραγμάτευσης ρίχνουν όλα τα «όπλα» τους στην υπεράσπιση των επικουρικών συντάξεων. Για τη διασφάλιση του Ασφαλιστικού Συστήματος στο μέλλον, προτείνεται, τέλος, η σύσταση δύο εταιρειών για την κινητή και την ακίνητη περιουσία των Ταμείων αντιστοίχως.