«Εύλογα ερωτήματα και προβληματισμό, σχετικά με τα κίνητρα που υπαγόρευσαν τη μεταβολή μιας πρακτικής δεκαετιών, προκαλεί η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης για απάλειψη του στοιχείου της εθνικής καταγωγής από τα νέα αλβανικά πιστοποιητικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.
Όπως σημείωσε ο κ. Δελαβέκουρας, η απόφαση αυτή, συνδυαζόμενη με την αναβολή διεξαγωγής της απογραφής πληθυσμού - υπό την πίεση εθνικιστικών κύκλων, που αντιτίθενται στη συμπερίληψη προαιρετικών ερωτημάτων για την εθνική καταγωγή, τη γλώσσα και τη θρησκεία - δίνει την εντύπωση σταδιακής διολίσθησης των κυβερνητικών αποφάσεων στην Αλβανία στις «υποδείξεις» ακραίων εθνικιστικών στοιχείων, τα οποία στρέφονται εναντίον της αδιαμφισβήτησης ύπαρξης μειονοτήτων στη γείτονα χώρα και υπονομεύουν συστηματικά τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Αλβανία, με γνώμονα και την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη γείτονα και κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να διαβουλευθεί με εποικοδομητική διάθεση για το ζήτημα, με τους εκπροσώπους των μειονοτήτων, οι οποίοι έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους προς τη συγκεκριμένη απόφαση, με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες τους.

Παράλληλα, ο Γρ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα ενημερώσει διεξοδικά τα αρμόδια κοινοτικά όργανα επί του θέματος και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα παγίως στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά αναμένει και από την αλβανική κυβέρνηση να εκπληρώσει στο ακέραιο τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις και τους όρους που έχει έναντι της ΕΕ, από τους οποίους εξαρτάται και η ενταξιακή της πορεία.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, περιλαμβάνεται και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μειονοτήτων και των ευρωπαϊκών προτύπων, γεγονός που έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα.