«Συμφωνήσαμε όλοι ότι η συνθήκη Σένγκεν πρέπει να περιφρουρηθεί τόσο για τους πολίτες όσο και για την οικονομία», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς μετανάστευσης Σουηδίας και Δανίας, καθώς και με τον κοινοβουλευτικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, Όλε Σρέντερ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η απόφαση της Δανίας να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της καθώς και η απόφαση της Σουηδίας να εισάγαγει ελέγχους ταυτότητας για όλους τους επιβάτες των τρένων, λεωφορείων και πλοίων που έρχονται από τη Δανία.

«Τα έκτακτα αυτά μέτρα συμφωνήθηκε να παραμείνουν στο ελάχιστο επίπεδο και να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στην ομαλότητα» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η εισροή των προσφύγων πρέπει ωστόσο να μειωθεί. Όπως σημείωσε, η λύση είναι μόνο «ευρωπαϊκή», ενώ κάλεσε τα 28 κράτη-μέλη και τους «εταίρους» εκτός ΕΕ να  «προστατεύσουν τα σύνορα, να σεβαστούν τους κανόνες και να διασφαλίσουν το μηχανισμό μετεγκατάστασης, σε πνεύμα συνεργασίας».

Η δανή υπουργός, Ι. Σόλτσμπεργκ δεν απέκλεισε να λάβει η Δανία περαιτέρω μέτρα καθώς «δεν επιθυμεί να είναι ο τελικός προορισμός για χιλιάδες και χιλιάδες μετανάστες».

Από την πλευρά του, ο Μ. Γιόχανσον σημείωσε ότι η Σουηδία είναι η χώρα που δέχτηκε τους περισσότερους πρόσφυγες σε σχέση με τους κατοίκους της. «Η Σουηδία έχει κάνει και κάνει ό,τι μπορεί, δεν μπορεί όμως να κάνει τα πάντα» δήλωσε ο σουηδός υπουργός Μετανάστευσης και τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με «κοινή ευθύνη» από όλους και να λειτουργήσει το σύστημα μετεγκατάστασης.

Τέλος, ο Όλε Σρέντερ δήλωσε πως το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ότι δεν υπάρχει λειτουργικό σύστημα ελέγχου των συνόρων ειδικά στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.