Τον κοινωνικό διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση εγκαινιάζει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τις διοικήσεις των εργοδοτικών φορέων, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ. 

Σε ένα διάλογο χωρίς προκαταλήψεις, όπως διαβεβαίωνε συνεργάτης του, ο πρωθυπουργός θέλει να ακούσει ιδέες, αλλά και να πάρει μια πρώτη αντίδραση στην κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Πρόταση καθόλου παράλογη, συνέχιζε η ίδια πηγή, δεδομένων των μειώσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, καθόλου παράλογη κυρίως όμως, για το σκοπό για τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα ποσά αυτά: τη συμπλήρωση του αναγκαίου ποσού για φέτος, χωρίς τη λήψη άλλων μέτρων. Κατά συνέπεια, συμβολή στην διασφάλιση της  κοινωνικής ειρήνης κ.ο.κ. 

Στις κυβερνητικές προτάσεις, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων θα αντιτείνουν, όπως αναμένεται, τις δικές τους προτάσεις: για παράδειγμα, εκτιμάται ότι θα δηλώσουν έτοιμοι να δεχθούν αύξηση των εισφορών συνολικά, αλλά κατά μία μονάδα συνολικά (0,5% για εργοδότες, 0,5% για εργαζόμενους). Στην κυβερνητική «φαρέτρα» ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν και σκέψεις για αντισταθμιστικά μέτρα, που θα κάνουν πιο ...ελκυστική την αύξηση των εισφορών. 

Το «ναι» των εργοδοτών έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση, καθώς θα αποτελέσει «όπλο» στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δη με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εμφανίζεται άκαμπτο κατά της αύξησης των εισφορών. Θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει και στη συνάντηση Τσίπρα –Λαγκάρντ, το γ΄ 10ήμερο του Ιανουαρίου στη Συνάντηση του Νταβός. 

Παράλληλα, οι επαφές του πρωθυπουργού, στο εσωτερικό, δεν πρόκειται, φυσικά, να εξαντληθούν στη συνάντηση με τους εργοδότες, αντιθέτως, αμέσως μετά, θα συναντηθεί και με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων.

Στο σκοπό, πάντα, της σωτηρίας του Ασφαλιστικού Συστήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική κοινωνία, υπογραμμίζουν στην κυβέρνηση -και από εκεί και πέρα «ο καθείς εφ’ ω ετάχθη», κατέληγε το σχόλιο του συνομιλητή μας.