του Τάσου Τσιφόρου 

Στην μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της επιρροής του στην Αττική και, κυρίως, στο σπάσιμο της καραμανλικής κυριαρχίας στη Βόρειο Ελλάδα στοχεύει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελική ευθεία για τις κάλπες της Κυριακής προκειμένου να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να κερδίσει την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη συμπρωτεύουσα στο πλευρό των Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολου Τζιτζικώστα έστειλε ένα σαφές μήνυμα για την άρρητη συμφωνία των τριών ανδρών ενόψει του δεύτερου γύρου ενώ επιβεβαίωσε την αίσθηση που προκάλεσε η δήλωση του Περιφερειάρχη ότι, δηλαδή, κλείνει το μάτι προς τον κ. Μητσοτάκη. Παρά τα διακινούμενα σενάρια, όλες οι πλευρές απορρίπτουν κάθε συζήτηση περί συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, ωστόσο είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης, όπως έπραξε και από την επομένη των εκλογών του Δεκεμβρίου, ρίχνει γέφυρες προς το ακροατηριο του 37χρονου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. 

Η σκληρή, ωστόσο, μάχη δεν διεξάγεται με όρους δημόσιων εμφανίσεων ή δηλώσεων αλλά μηχανισμών. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλοτε οι ίδιοι κυρίως δε μέσω των στενών τους συνεργατών, επιδόθηκαν σε μία σκληρή προσπάθεια να προσεταιρισθούν τα στελέχη της καμπάνιας Τζιτζικώστα, έστω κι αν πολλοί εξ αυτών είχαν ήδη χαράξει πορεία την επομένη της 20ης Δεκεμβρίου. Κομματικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Βορείου Ελλάδας, όπου είναι ισχυρό το καραμανλικό στοιχείο, κινήθηκαν οι ίδιοι προς την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη, το ίδιο έπραξαν και βουλευτές, με τελευταίο χθες τον πρώην ποδοσφαιριστή και Πρόεδρο του ΠΑΟΚ Θοδ. Ζαγοράκη, που στον πρώτο γύρο είχε ταχθεί υπέρ Τζιτζικώστα. 

Στον αντίποδα, ο κ. Μητσοτάκης – που χθες είχε σύσκεψη και με πυρήνες στήριξης του Αδ. Γεωργιάδη στην περιοχή – μοιάζει να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη σειράς στελεχών της νεότερης γενιάς, αρκετά εκ των οποίων αναφέρονται στον Γραμματέα του κόμματος κ. Ανδ. Παπαμιμίκο. Ο πόλεμος μεταξύ του Ευ. Μεϊμαράκη και του Γραμματέα του κόμματος, που αναζωπυρώθηκε χθες, δεν είναι τυχαίος, όπως άλλωστε και η σαφής διάθεση του κ. Μητσοτάκη να μην εμπλακεί στη συζήτηση σε ερώτηση που του ετέθη χθες από τον ΣΚΑΪ. 

Όλη η προσπάθεια της μητσοτακικής πτέρυγας κατατείνει στον περιορισμό της απήχησης Μεϊμαράκη στη Βόρειο Ελλάδα ώστε σε συνδυασμό με τις υψηλές επιδόσεις στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Κρήτη, να υπερκαλυφθεί η διαφορά του πρώτου γύρου και να επιτευχθεί αυτό που, στην αρχή της κούρσας το Σεπτέμβριο, έμοιαζε ως θαύμα.

Καθώς η καμπάνια των δύο μονομάχων επικεντρώνεται, πλέον, στις τηλεοπτικές και έντυπες συνεντεύξεις τους, είναι βέβαιο ότι οι υψηλοί τόνοι δεν θα λείψουν καθώς ο μεν Μεϊμαράκης επιδιώκει αύξηση της συσπείρωσης περί την υποψηφιότητά του, ο δε Μητσοτάκης, έχοντας ήδη «δεμένους» όσους τον στήριξαν την πρώτη Κυριακή, να εξασφαλίσει όσους περισσότερους από τους 120.000 που επέλεξαν Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα.