του Πάνου Ρασσιά 

Σε ένα άτυπο debate έχουν προχωρήσει οι δύο μονομάχοι για την ηγεσία της ΝΔ, λίγες ώρες πριν στηθούν οι κάλπες για τον δεύτερο της εσωκομματικής αναμέτρησης. Με δεδομένο ότι όποιος εκλεγεί το βράδυ της Κυριακής, το πρωί της Δευτέρας θα είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα κληθεί να εκφράσει τη θέση της ΝΔ σε μια σειρά ζητημάτων, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης σε παράλληλες εμφανίσεις στα μέσα Ενημέρωσης, αναπτύσσουν τις θέσεις τους.

Χαρακτηριστική είναι η «αναμέτρηση» που είχαν οι δύο υποψήφιοι χθες το βράδυ, την ίδια ώρα, μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ

* Για τη ΝΔ της επόμενης μέρας: 

Βαγγέλης Μειμαράκης: Οραματίζομαι, μια ΝΔ που τους αγκαλιάζει όλους, χωρίς αποκλεισμούς Δεν αποκλείω κάποιον που είναι γιος επιχειρηματία ή πολιτικής οικογένειας. Δεν μπορεί, όμως, παρά να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες. Στη ΝΔ έχουν θέση και ο επιχειρηματίας και ο αγρότης και ο εργαζόμενος και ο άνεργος. Είναι, όμως, ανάγκη να βγουν στην πρώτη γραμμή άνθρωποι με επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω ανησυχία για την επόμενη μέρα. Η ΝΔ θα είναι ενωμένη αλλά το ζητούμενο είναι να είναι και ανανεωμένη. Θέλω να εκφράσω τους πολίτες του μετριοπαθούς κέντρου, την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς και τον ιδιωτικό τομέα. Η ανανέωση έχει και ηλικιακά χαρακτηριστικά αλλά όχι μονό. Πιστεύω ότι έχω νέες ιδέες. Το σημαντικό δεν είναι μονό τι θα γίνει στη ΝΔ αλλά και στη χώρα.

*Για την οικονομική πολιτική: 

Βαγγέλης Μειμαράκης: Εγώ έχω κηρύξει ανελέητο πόλεμο πλέον κατά της σκληρής λιτότητας. Δεν είμαι λαϊκιστής. Λέω ότι πρέπει να υπάρχει λιτότητα, αλλά όχι σκληρή λιτότητα, πρέπει να ξαναβρούμε το ανθρώπινο πρόσωπο. Εγώ δε συμφωνώ με τα μέτρα που βλέπουν τους ανθρώπους αριθμούς.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι,  υπάρχει ακόμα στο δημόσιο λίπος που μπορεί να περιοριστεί. Δεν υπάρχει αποφασιστικότητα στις μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές θα μπορούσαν να είναι πιο ελαστικοί αν έβλεπαν θέληση για μεταρρυθμίσεις. Δεν θα διεκδικούσα την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας αν δεν είχα περάσει από το καυτό ΥΔΜΗΔ. 

* Για το ασφαλιστικό και τις περικοπές συντάξεων: 

Βαγγέλης Μειμαράκης: Σας λέω ξεκάθαρα όχι σε μειώσεις συντάξεων. Καμία. Και θα κοιτάξω από Δευτέρα πως και εγώ θα συζητήσω με τους δανειστές για να τους πείσω πως αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας στην κυβέρνηση είναι λάθος.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ασφαλιστικό είναι μια πρόταση που είναι το αποτέλεσμα ενός έτους δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Θα αναπτυσσόταν η οικονομία με 3% το 2015. Είναι τραγική η επιβάρυνση που θα επιφέρει στους ελεύθερους επαγγελματίες.  Εμείς θα πούμε όχι στο ασφαλιστικό. 

* Για τις απολύσεις: 

Βαγγέλης Μειμαράκης: Υπήρξε τότε αντιδράσεις και για το κλείσιμο της ΕΡΤ και για τον ΕΝΦΙΑ και για τις απολύσεις. Καταγράφηκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης που ταυτίζεται με τον κ. Μητσοτάκη ήταν αυτός που είχε πει ότι τις απολύσεις τις έκανε ο ίδιος και όχι η τρόικα. Ο κ. Μητσοτάκης καλό θα είναι να κρατήσει χαμηλότερους τόνους. 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κλήθηκα να βγάλω τα κάστανα από τη φωτιά. Δεν είναι όλες οι πολιτικές που μας επιβλήθηκαν καλές. Εγώ έκανα κάτι άλλο. Διαπραγματεύτηκα να μην έχουμε άλλους στόχους. Πρότεινα αξιολόγηση δομών, προσώπων, μείωση γραφειοκρατίας και αυτή ήταν η πραγματική μεταρρύθμιση.

* Για την κοινή εμφάνιση Μητσοτάκη-Γεωργιάδη-Τζιτζικώστα: 

Βαγγέλης Μειμαράκης: Ο κόσμος δεν είναι πρόβατα και ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα και ψηφίζεται για αυτή. Δεν θεωρώ ότι είμαι φαβορί, ούτε αουτσάιντερ. Είναι εσωκομματική διαδικασία. Μπορεί ο κ. Γεωργιάδης να στήριξε τον κ. Μητσοτάκη, αλλά πολλοί υποστηρικτές του, τώρα στηρίζουν εμένα. Και ο πρόεδρος της Διοικούσας Θεσσαλονίκης που είχε υπογράψει πρώτος για τον κ. Τζιτζικώστα, δήλωσε δημόσια ότι με στηρίζει. 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τον κ. Τζιτζικώστα συμφωνούμε σε πολλά ως προς την ανάγκη να υπάρξει οργανωτική αλλαγή στη Νέα Δημοκρατία και έχουμε την ίδια απέχθεια για τους κομματικούς μηχανισμούς. Ο κ. Τζιτζικώστας είναι ένας κεντροδεξιός και μετριοπαθής πολιτικός. Έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση μαζί του.

* Για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη: 

Βαγγέλης Μειμαράκης: Στην εφαρμοσμένη πολιτική μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις, αυτό θα το λύνουν τα όργανα. Και θα λειτουργούν οι οργανώσεις. Οραματίζομαι ένα κόμμα που θα το ξανανοίξω. Αν κάποιος δεν συμφωνεί με τις αρχές μας και το καταστατικό και αυτά που ψηφίζει συνέδριό μας, αυτοπροσδιορίζεται εκτός.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι μουσαφίρης στη Νέα Δημοκρατία. Μας ενώνουν πολλά, κυρίως το πάθος μας να κερδίσουμε την ιδεολογική μάχη με την Αριστερά και αυτά που μας χωρίζουν είναι αστεία. Αν δεν μάθουμε να συνυπάρχουμε πως θα κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη;

* Μεϊμαράκης για Μητσοτάκη και Μητσοτάκης για Μεϊμαράκη: 

Βαγγέλης Μειμαράκης: Λέγε, λέγε, φτάσαμε σε σημείο να με κατηγορούν ότι εγώ είμαι ο εκπρόσωπος της οικογενειοκρατίας και ο Κυριάκος να λέγεται μόνο Κυριάκος, και να έχει ξεχάσει και το επίθετό του, που είναι τιμή του που τον λένε Μητσοτάκη.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορώ να ανανεώσω τη Νέα Δημοκρατία και να κερδίσω τον Αλέξη Τσίπρα. Έχω πιο συγκεκριμένες προτάσεις από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Υπάρχει μεγάλο σώμα πολιτών που νοιώθουν ότι δεν ανήκουν πουθενά. Αυτούς τους συμπολίτες μας θεωρώ ότι μπορώ να τους εκφράσω πιο πολύ από τον κ. Μεϊμαράκη. 

*Το προσωπικό μήνυμα προς τους ψηφοφόρους: 

Βαγγέλης Μειμαράκης: Υπηρετώ ένα κόμμα που έχει αυτές τις αρχές και που έδωσε τη δυνατότητα στο γιο του δασκαλάκου του Κιουπιόι των Σερρών που λεγόταν Κωνσταντίνος Καραμανλής να γίνει πολλά χρόνια Πρωθυπουργός και να φτάσει και Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς να ανήκει στην ελίτ τότε, ούτε την οικονομική, ούτε την πολιτική, ούτε την επιχειρηματική. Αυτό πρεσβεύω. Αυτές τις αρχές θέλω.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αισθάνομαι σίγουρος ότι την Κυριακή το βράδυ θα κερδίσω. Νιώθω από την κοινωνία ένα ρεύμα νίκης. Νιώθω αουτσάιντερ, αλλά στην ιστορία της Nέας Δημοκρατίας σχεδόν πάντα κερδίζουν τα αουτσάιντερ.