Στα χέρια των θεσμών βρίσκεται το σχέδιο του ασφαλιστικού από την περασμένη Δευτέρα, και έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών τους. 
 
Σύμφωνα με κορυφαίο ευρωπαίο αξιωματούχο στο newpost.gr, σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει κανένα σχόλιο πάνω στο σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Όπως επισημαίνει μάλιστα θα χρειαστούν ακόμα κάποιες εβδομάδες ώστε οι Θεσμοί να το αξιολογήσουν. 
 
Βασικό αγκάθι για τις δύο πλευρές είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση ώστε να εισαχθεί στη Βουλή στις 20 Ιανουαρίου και να ψηφιστεί την πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη, μπορεί να τιναχθεί στον αέρα, εαν οι Θεσμοί εναντιωθούν  και ξεκινήσει ένας κύκλος σκληρής διαπραγμάτευσης
 
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών ξεκινά κύκλο επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του από αύριο Παρασκευή. Αύριο θα βρεθεί στη Ρώμη όπου θα δει τον Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργός Οικονομικών Ιταλίας, ενώ οι επαφές θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη με τη συνάντηση στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
 
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν τόσο η πορεία του ελληνικού προγράμματος ενόψει της πρώτης αξιολόγησης, όσο και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, η συζήτηση για τη διευθέτηση του οποίου θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς.