Τελικά πρέπει οι Έλληνες να είμαστε οι πιο ανώριμοι ψηφοφόροι. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι μας αρέσει να μας γεμίζουν ψέματα οι κυβερνήσεις μας. Και όχι μόνο η παρούσα. Όλες οι κυβερνήσεις μας. Θυμηθείτε παρακαλώ πότε μία κυβέρνηση που έχει λαϊκό έρεισμα μας είπε ξεκάθαρα την αλήθεια; Την θυμήθηκε όμως μόλις είδε στις δημοσκοπήσεις ότι θα έχανε τις εκλογές. Και τότε ξεκινούσε το γνωστό παραμύθι που έχει τον τίτλο «σας τα είπαμε αλλά δεν εκτιμάτε την αλήθεια». Η πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι. Είναι μάλλον «μας τα λέτε τώρα, αφού προηγουμένως μας φλομώσατε στο ψέμα». 

Πότε λοιπόν σκέφτεται να μας πει η παρούσα κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να βρει τα 1,8 δισ. που έχει υπογράψει στο μνημόνιο ότι θα περικόψει από το ασφαλιστικό σύστημα, αν δεν ψαλιδίσει (για να μην πω τσεκουρώσει) τις κύριες συντάξεις για τις οποίες η αντιπολίτευση λέει ότι θα υποστούν μία μέση μείωση της τάξης του 15%. Αντιθέτως, το γραφείο Κατρούγκαλου θέλει να μας πείσει ότι όχι μόνο δεν θα γίνουν μειώσεις, αλλά θα υπάρξουν και αυξήσεις, ή τέλος πάντων οι συνταξιούχοι είναι σε καλύτερη μοίρα απ’ ότι ήταν με τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη. Και όχι μόνο θα προστατευθούν τώρα οι κύριες συντάξεις (όχι όμως και οι επικουρικές) αλλά σύντομα (σε δυο χρονάκια, το 2018) θα υπάρξουν και αυξήσεις. Τώρα πως γίνεται να υπάρξουν αυξήσεις σε ένα σύστημα που απασχολεί το 17% του ΑΕΠ όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι στο 11% είναι απορίας άξιο. Θα μπορούσε βέβαια να πει κάποιος ότι εφόσον θα υπάρξει κάποια στιγμή ανάπτυξη, θα ήταν λογικό να περιμένει την αύξηση της απασχόλησης και άρα την αναζωογόνηση του ασφαλιστικού συστήματος. Πριν προχωρήσω πάντως να θυμίσω ότι η απασχόληση είναι ο τελευταίος δείκτης που επηρεάζεται θετικά στην ανάπτυξη και ο πρώτος που καταρρακώνεται στην κρίση. 

Και εδώ έρχεται το δεύτερο χτύπημα στους συνεισφέροντες στο ασφαλιστικό σύστημα (εργαζόμενους και εργοδότες) που θα προέλθει από την αύξηση των εισφορών. Για μιάμιση μονάδα αύξηση έκανε λόγο από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, μία απόφαση που έχει γίνει σαφές με κάθε τρόπο από την τρόικα ότι δεν θα γίνει δεκτή, καθώς θα θέσει σε μεγάλη δοκιμασία την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και άρα την ανάπτυξη της χώρας. Το σχέδιο Κατρούγκαλου όμως δεν έχει μόνο τους μισθωτούς και τους εργοδότες τους στο στόχαστρο, αλλά κυρίως έχει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εδώ οι αποκαλύψεις για το τι μέλη γενέσθαι πραγματικά τρομοκρατούν και δυστυχώς προμηνύουν καταιγιστικές εξελίξεις στον χώρο της αυτοαπασχόλησης, αλλά και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας την οποία όλες οι κυβερνήσεις χαρακτηρίζουν «ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας» αλλά κάνουν ό,τι μπορούν για να την εξοντώσουν. 

Διότι μόνο η λέξη «εξόντωση» μπορεί να έρθει στο μυαλό κάποιου, όταν οι εισφορές προς τον ΟΑΕΕ, με το νέο σύστημα εξακοντίζονται ακόμη και κατά 223%. Το νούμερο είναι τρομακτικό και προκαλεί δύο σκέψεις: Η πρώτη είναι ότι προφανώς πάρα πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα μείνουν χωρίς ασφάλιση και περίθαλψη καθώς δεν θα μπορούν να πληρώσουν εισφορές τέτοιου ύψους, ενώ η δεύτερη σκέψη αφορά το μέλλον του ΟΑΕΕ αυτού καθ’ εαυτού, καθώς με τέτοιες αυξήσεις η εισφοροδιαφυγή θα πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις που δεν αποκλείεται να τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ύπαρξη του Ταμείου. Ασχέτως αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να συγχωνεύσει όλα τα Ταμεία. Το ύψος των εισφορών όμως, όπως διαμορφωθεί τώρα το ίδιο αναμένεται να μείνει και μετά τις συγχωνεύσεις.