«Η Ελληνική κρίση, φυσικά και δεν έχει τελειώσει». Αυτό εκτιμά ο αρθρογράφος του Forbes Τομ Γουόρσταλ, που αναφέρεται στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό και την έλευση της τρόικας για τις διαπραγματεύσεις.

«Η ιδέα ότι η κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ προς την τρόικα το περασμένο καλοκαίρι, θα έδινε ένα τέλος στην οικονομική κρίση της Ελλάδας κατατασσόταν πάντοτε ανάμεσα στην... ελπίδα και την αυταπάτη» αναφέρει ο Γουόρσταλ. «Η τρόικα είπε στους έλληνες πως εάν είσαστε καλά παιδιά και κάνετε ό,τι σας λέμε, θα σας δώσουμε και τα λεφτά που χρειάζεστε. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν είναι καθόλου χαρούμενοι με ορισμένα από τα πράγματα που επιβάλλονται και τώρα αναδεικνύεται το θέμα των συντάξεων», συνεχίζει. 

Όπως επισημαίνει, το ασφαλιστικό «ήταν ανέκαθεν το μήλον της έριδος σε αυτές τις διαβουλεύσεις. Ήταν ένας από τους κύριους σκόπελους όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, ένα από τα μεγάλα ζητήματα κατά την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης που οδήγησε στις εκλογές. Παρά τα αρνητικά και τα θετικά του συστήματος – και ήταν η αλήθεια είναι ένα πολύ γενναιόδωρο σύστημα που επιβάρυνε τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας- ήταν ανέκαθεν ένα από τα σημεία τριβής [σ.σ. στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές]. Και να μαστε πάλι, τον Ιανουάριο του 2016 όπου το συζητούμε ξανά, σαν να ήμασταν το φθινόπωρο του 2014. Αυτό δείχνει πως η συμφωνία του καλοκαιριού δεν βάζει σε καμία περίπτωση την τελεία, στο ελληνικό δράμα της κρίσης χρέους». 

Τότε, συνεχίζει ο αρθρογράφος, «αντί να υπάρξει συμφωνία, αυτό που πραγματικά συνέβη είναι και οι δύο πλευρές να ανακηρύξουν εαυτούς νικητές και να στείλουν τους διαπραγματευτές τους για τις λεπτομέρειες, όπως το πως η Ελλάδα θα περικόψει δαπάνες του προϋπολογισμού της. Και αυτές ο λεπτομέρειες που έφεραν την κατάσταση στην άκρη του γκρεμού από την πρώτη στιγμή». 

Μάλιστα, το Forbes επιμένει πως «μία ελληνική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ θα ήταν η καλύτερη λύση. Και επειδή αυτό δεν έγινε, βιώνουμε και πάλι αυτή την κατάσταση. Δηλαδή την περαιτέρω επιμήκυνση του πόνου που βιώνει η Ελλάδα και η συνεχής υποχώρηση στις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές στον προϋπολογισμό».