Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, καταγγέλλοντας τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για «επικοινωνιακά τεχνάσματα», παρά το γεγονός -όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- ότι «το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό έχει εξηγηθεί πολλές φορές με αναλυτικά σημειώματα από την κυβέρνηση».

Στο Μαξίμου γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για τη στρατηγική της κυβέρνησης σε εσωτερικό και εξωτερικό, με επίκεντρο το Ασφαλιστικό, ενώ την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας «στεγανοποιεί» την κυβερνητική πλεοψηφία, πραγματοποιώντας νέες συναντήσεις και σήμερα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας. Σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, το οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Γιώργος Κατρούγκαλος αρχίζουν ευρωπαϊκή περιοδεία για να κερδίσουν συμμάχους στις μαραθώνιες -όπως προβλέπει ο Ντάισελμπλουμ- διαπραγματεύσεις για την ελληνική αξιολόγηση. 

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συνάντηση στο Μαξίμου περίπου 20 βουλευτές της Κουμουνδούρου σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την «αναίμακτη» έγκριση της Βουλής στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Επίσης, κατόρθωσε να επιτύχει μια καταρχήν συμφωνία με τους εργοδροτικούς φορείς για αύξηση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις. Η κυβέρνηση, παράλληλα, περνάει στην αντεπίθεση στην αντιπολίτευση και δίνει διευκρινίσεις για τα μέτρα του νέου ασφαλιστικού.

«Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές που οδήγησαν σε πάνω από 12 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα» τονίζουν από το Μαξίμου.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση προχωράει σε μια αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση «που καταφέρνει και να μη θίγει καθόλου τις καταβαλλόμενες συντάξεις και να εξορθολογήσει το ασφαλιστικό σύστημα» και τονίζουν ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει στόχο να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια». Παράλληλα ξεκαθαρίζει:

Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων μελλοντικών συντάξεων δίνοντας, για πρώτη φορά προοπτική για βελτίωση των συντάξεων μετά το 2018 αλλά και βιωσιμότητα στο σύστημα. 

Η κυβέρνηση απαντά σε σειρά ερωτημάτων που τίθενται διαρκώς γύρω από το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας τα εξής:

Για το ΕΚΑΣ, και τις συντάξεις αναπηρίας και εργατικού ατυχήματος: 

  • Όσοι δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης θα παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον τη Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του. 
  • Επομένως, οι μηχανισμός προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της εθνικής σύνταξης προσαυξημένης κατά τα χρόνια εργασίας είναι ένας πολύ αποδοτικότερος τρόπος προστασίας καθώς η εθνική σύνταξη συνδέεται με το διάμεσο εισόδημα και αυξάνεται με την άνοδο του ΑΕΠ. 
  • Ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης θα λειτουργήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να μην κινδυνεύει κανένας συνταξιούχος από τον κίνδυνο της φτώχειας.
  • Αναφορικά δε με τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις από εργατικό ατύχημα, το ποσόν της σύνταξης θα υπολογίζεται όπως και μέχρι σήμερα. 

«Πως μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1.8 δις ευρώ χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις

  • Η συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η συγκεκριμένη εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση σήμερα με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας στηρίζουν την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης.  

Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και το κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης συνδέει το ποσό των εισφορών με το τελικό ποσό της διαμορφούμενης σύνταξης. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα σοβαρό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο ώστε να διεκδικήσει ασφαλισμένη και πλήρη μισθωτή εργασία.

Πλέον όλα τα ένσημα από την πρώτη μέρα εργασίας, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα παίζουν κομβικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και άρα προφανώς υπάρχει  κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση. 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους αμοιβόμενους με μπλοκάκι, πρόκειται να επανεξεταστούν, με αξιοποίηση όλων των περιθωρίων βελτίωσης.