current views are: 5

8 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση05:07

Τι αποφασίστηκε στην κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Τσίπρα

Όλα τα ανοιχτά θέματα κυβερνητικής πολιτικής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το απόγευμα (ταυτόχρονα δηλαδή με εκείνη για το Ασφαλιστικό Σύστημα, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο).

Δημοσίευση 05:07’

Όλα τα ανοιχτά θέματα κυβερνητικής πολιτικής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το απόγευμα (ταυτόχρονα δηλαδή με εκείνη για το Ασφαλιστικό Σύστημα, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο).

Όλα τα ανοιχτά θέματα κυβερνητικής πολιτικής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το απόγευμα (ταυτόχρονα δηλαδή με εκείνη για το Ασφαλιστικό Σύστημα, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο). Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν επίσης οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του τελευταίου για τον πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, τη Ρώμη. 

Με την επίσκεψη αυτή αρχίζει εξάλλου, ένα 15νθήμερο διεθνούς ενημερωτικής εκστρατείας, από την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ένα 15νθήμερο που θα κορυφωθεί με τις επαφές που θα έχει ο κ. Πρ. Παυλόπουλος με τη γερμανική ηγεσία αλλά και τον Μάριο Ντράγκι, αλλά και ο Αλ. Τσίπρας, στο Νταβός της Ελβετίας. 

Στη σύσκεψη έγινε γενική επισκόπηση της δύσκολης, ούτως ή άλλως, συγκυρίας, με ιδιαίτερα θέματα, τις «τελευταίες …πινελιές», όπως μας είπε κυβερνητικός παράγων που συμμετείχε σε αυτήν, συγκρότησης του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, ακόμη το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και το πώς θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Θέμα που αναμένεται να τεθεί κυρίως στις επαφές επί γερμανικού εδάφους, καθώς όμως και στη συνάντηση που θα έχουν Αλ. Τσίπρας και Κρ. Λαγκάρντ στην Ελβετία. 

Βασικό «πιάτο» της σύσκεψης, χθες, ήταν πάντως το Ασφαλιστικό, μετά την ιδιαίτερα θετική, όπως χαρακτηρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες, εξέλιξη της συμφωνίας κυβέρνησης και εργοδοτικών φορέων. Μια συνάντηση που αθόρυβα είχαν προετοιμάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Νίκος Σκορίνης. 

Όπως επεσήμαινε εξάλλου μέσω twitter, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αποτελεί «ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για λελογισμένη αύξηση εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις».

Και, πράγματι, η χθεσινή συμφωνία απέδειξε ότι η κυβερνητική προσέγγιση για «συντήρηση» του Ασφαλιστικού Συστήματος μέσω της αύξησης των εισφορών καμία …καταστροφή δεν έφερε, αντιθέτως προσφέρει επιχειρήματα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, έχει όμως και πολιτικά… απόνερα. Καθώς φέρνει σε δύσκολη θέση την Ν.Δ. και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο ως προς την ουσία επίλυσης του Ασφαλιστικού όσο όμως και σε πολιτικό επίπεδο, αφού φορείς παραδοσιακώς φίλα προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία, χθες διαφοροποιήθηκαν από αυτήν.


σχετικα αρθρα