του Τάσου Τσιφόρου 

Βεβαιότητα για τη νίκη τους στις, κρίσιμες για το μέλλον της ελληνικής κεντροδεξιάς, εκλογές της Κυριακής δηλώνουν οι δύο μονομάχοι, λιγότερες από 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. 

«Δεν είμαι ούτε φαβορί, ούτε αουτσάιντερ» αρέσκεται να απαντά ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι όποιος εκλεγεί, ακόμη και με 51%, θα είναι ο νικητής που θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα. 

«Θα διακινδυνεύσω την πρόβλεψη ότι θα κερδίσω» απαντά με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι ως αουτσάιντερ ξεκίνησε και τη μάχη για τον α' γύρο του Δεκεμβρίου. 

Στο παρασκήνιο τα δύο επιτελεία μελετούν με ιδιαίτερη προσοχή τις δημοσκοπήσεις που έχουν στην κατοχή τους, οι περισσότερες εκ των οποίων – προφανώς – δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Και αυτές δείχνουν ότι, υπό προϋποθέσεις, κάθε αποτέλεσμα την Κυριακή είναι δυνατό. 

Συγκεκριμένα:

  • ο βαθμός συσπείρωσης των ψηφοφόρων των δύο υποψηφίων. Παρά τη σημαντική διαφορά των δύο στον πρώτο γύρο, εάν οι ψηφοφόροι του κ. Μεϊμαράκη απέχουν σε σημαντικότερο ποσοστό αυτών του κ. Μητσοτάκη τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Αντιστοίχως, εάν η αποχή πλήξει περισσότερο το στρατόπεδο Μητσοτάκη, το έργο Μεϊμαράκη απλοποίειται
  • η επιρροή των δύο στην Αττική: 
  • Ο κ. Μεϊμαράκης κυριάρχησε στην Αγία Βαρβάρα, στον Αγιο Δημήτριο, στο Αιγάλεω, στον Βύρωνα, στο Γαλάτσι, στη Δάφνη, στου Ζωγράφου, στην Ηλιούπολη, στο Ιλιον, στην Καισαριανή, στην Καλλιθέα, στη Μεταμόρφωση, στο Μοσχάτο - Ταύρος, στη Νέα Ιωνία, στο Περιστέρι, στην Πετρούπολη, στη Φιλαδέλφεια, στο Χαϊδάρι, στον Πειραιά, στο Κερατσίνι, στον Κορυδαλλό, στη Νίκαια και στην Α' Αθήνας. 
  • Ο κ. Μητσοτάκης πήρε την πρωτιά στη Βάρη, στη Βούλα στη Βουλιαγμένη, στον Άλιμο, στο Ελληνικό - Αργυρούπολη, στο Φάληρο, στη Γλυφάδα, στην Αγία Παρασκευή, στους Αγίους Αναργύρους, στο Μαρούσι, στα Βριλήσσια, στο Ηράκλειο, στην Κηφισιά, στη Λυκόβρυση - Πεύκη, στη Νέα Σμύρνη, σε Παπάγου - Χολαργό, στη Φιλοθέη – Ψυχικό και στο Χαλάνδρι. Σε πολλούς από τους δήμους που ο κ. Μητσοτάκης πρώτευσε είχε πολύ υψηλά ποσοστά και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης ενώ ο κ. Απ. Τζιτζικώστας κατέγραψε μονοψήφια νούμερα. Μένει να φανεί κατά πόσο ο κ. Μητσοτάκης θα απορροφήσει τις ορφανές ψήφους των άλλων δύο, περνώντας μπροστά στην Αττική. 
  • Η έκβαση της μάχης σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μεϊμαράκης «έσπασε», με την ισχυρή βοήθεια του καραμανλικού συστήματος στην περιοχή το κάστρο Τζιτζικώστα ενώ η υψηλότερη επίδοση του κ. Μητσοτάκη ήταν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το Πανόραμα. Θα μπορέσει ο πρώην υπουργός με την άμεση ή έμμεση στήριξη των Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα να περιορίσει την ροή ψηφοφόρων προς τον Μεϊμεράκη; 
  • η βαρύτητα στο αποτέλεσμα άλλων περιοχών όπως η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, η Στερεά και η Κρήτη. Ειδικά για την Κρήτη, απ' όπου αντλούν την καταγωγή τους οι δύο διεκδικητές, η μάχη είναι σκληρή. Το αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου ήταν ισορροπημένο μεταξύ των δύο αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει σημαντικά μεθαύριο. 

Πάνω σε αυτά τα δεδομένα αλλά και στην αφετηρία του πρώτου γύρου, βασίζουν τις εκτιμήσεις τους τα δύο επιτελεία. Παράλληλα, «σαρώνουν» μέσω βουλευτών, κομματικών και αυτοδιοικητικών στελεχών αλλά και τηλεφωνημάτων – sms το γαλάζιο εκλεκτορικό σώμα καθώς κάθε ψήφος μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.