Διευκρινίσεις για την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα είναι τρεις: ο στρεβλός χαρακτήρας του, το PSI και το μνημόνιο. 

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας:

Επιχειρούμε να συγκρατήσουμε τη δημοσιονομική δαπάνη με μεροληπτικό, κοινωνικό και αξικό τρόπο και να ενσωματώσουμε τις μνημονιακές ρυθμίσεις στο νέο σύστημα, που ουσιαστικά αλλάζει προσανατολισμό, διαφορετικά θα έπρεπε να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ.  Το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί σταδιακά από την εθνική σύνταξη. Τώρα πάμε για πρώτη φορά σε ενιαίο σύστημα και ενιαίους κανόνες για όλους. 

«Για τους παλιούς συνταξιούχους εγγυόμαστε απολύτως ότι η σύνταξή τους θα μείνει στα παλιά επίπεδα», επανέλαβε και σημείωσε ότι «όταν εξισορροπήσουν οι συντάξεις, για πρώτη φορά από τότε που ο Βενιζέλος σχεδίασε το μυαλό του το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους μιας ταχύτητας, όχι πολλών ταχυτήτων».

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε επίσης ότι η προσωπική διαφορά είναι «εγγυημένη για πάντα». «Η αναφορά που υπάρχει στο νόμο για το 2018 αναφέρεται στο αυτονόητο, ότι θα μειώνεται όσο θα ανεβαίνουν οι συντάξεις των νέων ασφαλισμένων», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «η πρώτη μας τομή είναι η εθνική σύνταξη, ίδια για όλους γιατί χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές, αγκυροβολημένη εκεί που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση το όριο της φτώχειας, το 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος για να προστατεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Και που θα δίνεται σε όποιον έχει ασφαλιστικό δικαίωμα, έστω και 15 χρόνια ασφάλισης, στα 67 του. Ή 40 στα 62, ή όπου συμπληρώνουν τη σημερινή ηλικία συνταξιοδότησης όσοι συνταξιοδοτούνται σε μικρότερα όρια ηλικίας».

«Και μετά οι ίδιοι κανόνες για όλους. Ίδιοι για τις εισφορές, ίδιοι για τις παροχές, να μην υπάρχουν πια ούτε αδικημένοι, ούτε προνομιούχοι. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί και λαμβάνεται ήδη στο νομοσχέδιο για ειδικές κατηγορίες», συμπλήρωσε. 

Όσον αφορά τα «μπλοκάκια», ο υπουργός είπε ότι προβλέπονται εισφορές ίδιες με των μισθωτών, ενώ μεγάλο κομμάτι θα επωμιστεί ο εργοδότης: «6,5% ο εργαζόμενος και το υπόλοιπο 13,5% ο εργοδότης του».

«Θα πληρώνονται εισφορές με το εισόδημα και όχι με κλίμακες που ανά διαστήματα αυξάνουν ανεξάρτητα από το εισόδημα. Το 20% ισχύει για τους μισθωτούς και θα ισχύει και για τους επαγγελματίες», σημείωσε.

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως όπου υπάρχουν προτάσεις που δεν διαφοροποιούν τη βασική αρχή (ισονομία) θα ικανοποιηθούν. Ανέφερε χαρακτηριστικά προτάσεις που έκανε ο δικηγορικός σύλλογος αρκετές από τις οποίες όπως είπε θα ικανοποιηθούν.

«Θέλουμε να δώσουμε στο ασφαλιστικό ελπίδα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο ασφαλιστικό είναι τώρα να χαθεί η ελπίδα στο νέο εργαζόμενο ότι δεν θα πάρει σύνταξη ή στον παλιό συνταξιούχο ότι θα μειωθεί η σύνταξή του», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση των Ταμείων, λέγοντας:

Εξαιτίας των πολιτικών ευθυνών του πολιτικού συστήματος δεν έχουμε πλέον αποθεματικά στα Ταμεία και το PSI εξανέμισε όσα είχαν απομείνει. Αν σήμερα εφαρμόζονταν αυτοτελώς το μνημόνιο, θα μετέτρεπε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε ένα σύστημα που θα έδινε απλά επιδόματα, σαν ένα σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ακόμα ότι θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με τον οποίο θα εξετάσουν από κοινού το «πάντρεμα» του ασφαλιστικού με το φορολογικό, ενώ για τις επαφές που αρχίζει στην ΕΕ, ανέφερε πως αυτό γίνεται γιατί το ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα, αλλά και ευρωπαϊκό.

 

Επίσης, όπως αποκάλυψε, ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να τον καλέσει σε κατ’ αντιπαράσταση ακρόαση με τον υπεύθυνο της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα Ντ. Κοστέλο γιατί, όπως είπε, όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αποτελούν διακύβευμα για το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα του υπουργείου Εργασίας, ανάμεσα στις οποίες είναι οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, η προκήρυξη προγραμμάτων για ανέργους και η μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας.