Με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους έβαλε τέλος στις ελπίδες της κυβέρνησης για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Την ίδια ώρα, άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα. 

«Είναι γνωστή η στάση που κρατούν συγκεκριμένοι κύκλοι της Ευρώπης, που πριν από κάθε διαπραγμάτευση φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί στο τέλος μειοψηφούν», σχολιάζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup ότι «η αξιολόγηση της Ελλάδας για να είμαστε ρεαλιστές θα χρειαστεί μήνες και όχι εβδομάδες».

«Μπορεί να υπάρξει μία επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μόνον εάν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ανοικτά θέματα - και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι το μεγαλύτερο», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Η αξιολόγηση θα χρειαστεί σίγουρα μάλλον μήνες παρά εβδομάδες», πρόσθεσε.

«Εάν τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό ψηφισθούν και η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το θέμα του ελληνικού χρέους θα μπει στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης», σημείωσε ακόμα ο πρόεδρος του Eurogroup. «Μία θετική έκβαση θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκταμιεύσεις, δόσεις για την Ελλάδα, σε συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και μέτρα σχετικά με το χρέος - αλλά αυτή θα είναι η σειρά των πραγμάτων», επεσήμανε.

Κομισιόν: Ανοικτή η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βανέσα Μοκ, «η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία επίσκεψης τωνεκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα».

«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι επιστρέφει στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Επιτροπή δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η αποστολή των δανειστών στην Αθήνα θα γίνει αργότερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και περί τα τέλη Ιανουαρίου.