Μια βόμβα μεγατόνων έκρυβε σήμερα η συνέντευξη τύπου του Γ. Κατρούγκαλου σχετικά με τις διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό, καθώς ο υπουργός ανέφερε ότι η εθνική σύνταξη, ύψους 384 ευρώ θα δίνεται σε όποιον έχει ασφαλιστικό δικαίωμα στα 67 του. 

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός:

Η πρώτη μας τομή είναι η εθνική σύνταξη, η ίδια για όλους, αγκυροβολημένη εκεί που ορίζει η ΕΕ στο όριο της φτώχειας και θα δίνεται σε όποιον έχει ασφαλιστικό δικαίωμα στα 67 του. Και οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν για όλους, για τις εισφορές και τις παροχές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος δεν έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, ακόμα και αν έχει συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια στα 62, δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ και όσα θα παίρνει ως σύνταξη θα είναι ένα ποσό που θα προκύπτει αναλογικά από τις εισφορές του τα συντάξιμα χρόνια. 

Μιλώντας στο newpost, ο καθηγητής και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος εξηγεί:

Πρόκειται για το πιο σκληρό κομμάτι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθώς όπως φαίνεται οι δανειστές πιέζουν -και αυτό φάνηκε από τη δήλωση του υπουργού- από το 2018 να αποκοπεί η εθνική σύνταξη από την ανταποδοτική.

Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, κανένας δεν θα μπορεί, ακόμα και αν έχει συμπληρώσει τα 62 του χρόνια με 40 χρόνια ασφάλισης, να μπορεί να λαμβάνει την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ συν την ανταποδοτική του από τις εισφορές όλων των συντάξιμων ετών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει ο κ. Μητρόπολος, ''έρχονται ακόμα περισσότερες μειώσεις στις κατώτερες κύριες συντάξεις, καθώς πριν από τα 67 ο ασφαλισμένος θα παίρνει μόνο το ποσό που του αναλογεί από την ανταποδοτική σύνταξη, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε πολύ χαμηλό μηνιαίο εισόδημα''.