current views are: 8

8 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση10:23

Βούλτεψη: Ιανουάριος 2015 με Ιανουάριο 2016 -Ένας χρόνος ψέματα για συντάξεις και μισθούς

Για ένα χρόνο με ψέματα για μισθούς και συντάξεις κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σοφία Βούλτεψη. 

Δημοσίευση 10:23’

Για ένα χρόνο με ψέματα για μισθούς και συντάξεις κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σοφία Βούλτεψη. 

Για ένα χρόνο με ψέματα για μισθούς και συντάξεις κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σοφία Βούλτεψη. 

Όπως αναφέρει «το 2015 έδωσε τη θέση του στο 2016, η 13η σύνταξη αποδείχθηκε το ελεεινότερο ψέμα προς τους αδυνάμους, η υπόσχεση για κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα έμεινε στα λόγια (αντίθετα, προκαλείται νέα μείωση δια της αύξησης των εισφορών) αλλά η κυβερνητική προπαγανδιστική επιχείρηση «σωτηρία των συντάξεων» συνεχίζεται μέχρι τελικής πτώσεως».

«Σε όλες τους τις δηλώσεις ουδέποτε είχαν διαχωρίσει τις κύριες από τις επικουρικές, διακήρυσσαν ότι οι συντάξεις αποτελούσαν «κόκκινη γραμμή», αναλάμβαναν την ευθύνη και δεσμεύονταν για στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και θωράκιση των συντάξεων. Μέχρι πριν από έναν μήνα, ο κ. Τσίπρας έβαζε στοίχημα το… σακάκι του! Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛ, οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος, οι υπουργοί, η κυβερνητική εκπρόσωπος, έχουν ξεχάσει τις επικουρικές και παριστάνουν ότι δίνουν μάχη για να σώσουν τις κύριες», προσθέτει.

Αναλυτικά αναφέρει η ανακοίνωση: 

«-Τον Ιούλιο του 2013, με την Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ο ΣΥΡΙΖΑ, διακήρυσσε ότι «πρώτο βήμα αποτελεί η αποκατάσταση στα προ του μνημονίου επίπεδα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτερου μισθού, της κατώτερης σύνταξης, του επιδόματος ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων».
-Τον Μάρτιο του 2014, ο κ. Τσίπρας δήλωνε έτοιμος να αποκαταστήσει τον κατώτερο μισθό και τις κατώτερες συντάξεις, καταγγέλλοντας ότι η τρόικα απαιτεί την ενοποίηση όλων των φορέων επικουρικής ασφάλισης σ’ ένα ταμείο και, όπως έλεγε, «συνεπώς, οι σημερινές επικουρικές συντάξεις μετρούν μέρες;»
-«Εμείς θα διασώσουμε τις συντάξεις», δήλωνε ο κ. Τσίπρας τον Μάιο του 2014 σε συνεντεύξεις του και τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών. «Η σύνταξη είναι το επόμενο που αδίστακτα θα θυσιάσουν μόλις η τρόικα προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος» / «Διασώζουμε και εξασφαλίζουμε τις συντάξεις μόνο με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που δυναμώνει την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη», έλεγε στην ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης.
-«Δεν θα πάρουν, λένε, άλλα σκληρά μέτρα. Αλλά οι νέες μεγάλες μειώσεις των επικουρικών, των κύριων συντάξεων είναι ήδη αποφασισμένες και νομοθετημένες», κατηγορούσε ο κ. Τσίπρας την τότε κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2014.
 
-«Βρίσκομαι απέναντί σας για να πω αλήθειες και να δεσμευτώ απέναντι στον ελληνικό λαό, σ’ ένα σχέδιο ελπίδας, προοπτικής και δικαιοσύνης για την έξοδο από τη κρίση», είπε ο κ. Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2014 στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώνοντας το περίφημο «πρόγραμμα» και ανακοινώνοντας αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων και την 13η σύνταξη.
 
-«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο κόσμος μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αν περάσει κι αυτή η αξιολόγηση της τρόικας θα του κοπεί κι άλλο η σύνταξη, θα του κοπεί το ΕΚΑΣ, θα εισαχθεί ένας μηχανισμός μείωσης των συντάξεων», έλεγε τον Δεκέμβριο του 2014, ο τότε εκπρόσωπος και μετά υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης.
-«Αυτές τις ημέρες δεν κρίνεται στη Βουλή η εκλογή προέδρου. Κρίνεται αν θα μπούμε βαθύτερα στο τούνελ, όπως το περιγράφει το γνωστό e-mail Χαρδούβελη. Αν θα περικοπούν κι άλλο οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αν δηλαδή από συντάξεις πείνας γίνουν συντάξεις ξαφνικού θανάτου», έλεγε ο κ. Τσίπρας σε προεκλογική ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη, τον Δεκέμβριο του 2014.
 
-Τον Ιανουάριο του 2015, λίγο πριν από τις εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης ήθελε να… είναι πιο συγκεκριμένος, όπως είπε, συνοψίζοντας όλες τις ψεύτικες υποσχέσεις: «Η άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αυτού του ληστρικού και ισοπεδωτικού φόρου επί των ακινήτων, που ουσιαστικά οδηγεί στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας και δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, η επαναφορά στα 751 ευρώ του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η επαναφορά του 13ου μισθού, του Δώρου Χριστουγέννων για συντάξεις κάτω από 700 ευρώ, αλλά και θεσμικές αλλαγές, όπως η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας, η ανακατάθεση του νόμου για τα κόκκινα δάνεια».
-«Εμείς ερχόμαστε να εγγυηθούμε τις καταθέσεις των πολιτών, τους μισθούς, τις συντάξεις και τα σπίτια αυτών που είναι υπό πλειστηριασμό, καθώς και τη δημοκρατική ομαλότητα», υποσχόταν ο Ν. Παππάς τον Ιανουάριο του 2015, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές
-Το mail Χαρδούβελη θύμιζε από την Καλαμάτα ο κ. Τσίπρας, απειλώντας πως αν δεν τον ψήφιζαν θα ερχόταν «περικοπή συντάξεων και κατάργηση επικουρικών».
-Συντάξεις και δώρα Χριστουγέννων μοίραζε σε όλες του τις προεκλογικές περιοδείες ο κ. Τσίπρας, προβλέποντας ότι «στις 25 Ιανουαρίου η ψήφος γράφει Ιστορία».
-«Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεσμεύεται σε πράγματα που πρέπει, αλλά και μπορούν να γίνουν: Στην επαναφορά της 13ης σύνταξης για τις συντάξεις κάτω από 700 ευρώ», (ξανα)υποσχόταν στις 20 Ιανουαρίου 2015, ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.
 
Και συνέχισε το παραμύθι με τις συντάξεις και μετά:
-«Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση δέκατης τρίτης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όποιους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως. Καμία, λοιπόν, αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων», έλεγε τον Φεβρουάριο του 2015, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης:
-«Το εννοούμε όταν λέμε τέλος σε μειώσεις μισθών και συντάξεων», μας διαβεβαίωνε ο κ. Παππάς.
-«Κόκκινη γραμμή η μείωση μισθών και συντάξεων», έλεγε τον Μάρτιο ο Ν. Βούτσης.
-«Αυτή είναι η τελευταία μας λέξη», έλεγε τον ίδιο μήνα ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος σε περικοπές μισθών και συντάξεων.
-«Δεν θα πειράξουμε μισθούς και συντάξεις και ας μας το ζητάνε ξεκάθαρα», δήλωνε τον Απρίλιο το κ. Καμμένος.
-«Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις», επαναλάμβανε ως υπουργός Εργασίας ο κ. Σκουρλέτης. Και διαβεβαίωνε: «Η ρευστότητα των ταμείων είναι εξασφαλισμένη, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των ταμείων, τότε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα δώσει λύση, χωρίς να επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι».
-«Η Αθήνα δεν θα λάβει μέτρα περιορισμού μισθών και συντάξεων», ορκιζόταν ο κ. Τσακαλώτος, επίσης τον Απρίλιο.
-«Όχι μειώσεις σε συντάξεις, σε κύριες και επικουρικές», επανερχόταν ο κ. Σκουρλέτης τον Μάιο, δηλώνοντας βέβαιος ότι «δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, γιατί οδηγεί κατ’ ουσίαν στην κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, δεν θα υπάρξει καμία μείωση για τις κύριες συντάξεις, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων».
-«Δεν μπορώ να συναινέσω σε παράλογες προτάσεις, εξοντωτικά μέτρα για τους συνταξιούχους», έλεγε ο κ. Τσίπρας τον Ιούνιο στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης των Ευρωπαίων.
-«Δεν θα υπάρξει καμία μείωση, είτε σε επικουρικές, είτε σε βασικές συντάξεις. Αυτό είναι, θεωρώ, το βασικό από μας σταθερό σημείο και να το θεωρήσετε ως δεδομένο», ξανά ο κ. Σκουρλέτης, τον Ιούνιο.
-«Αν δει κανείς σελίδα προς σελίδα, θα δει ότι στη σελίδα 6 ζητούν ουσιαστικά την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων», έλεγε στη Βουλή ο κ. Καμμένος για να πείσει για την αναγκαιότητα του δημοψηφίσματος.
-«Όποιος λέει «Ναι», λέει ναι σε περικοπές ύψους 2 δις στις συντάξεις, το «Ναι» σημαίνει νέες μειώσεις συντάξεων, νέες μειώσεις επικουρικών», έλεγαν εκείνη την εποχή τόσο ο κ. Παππάς, όσο και ο κ. Στρατούλης.
-«Για να προστατεύσουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες. Για να προστατεύσουμε το δικαίωμά σας σε μια αξιοπρεπή σύνταξη και όχι σε ένα απλό φιλοδώρημα. Οι προτάσεις που μας ζήτησαν εκβιαστικά να υπογράψουμε ήθελαν τη συντριπτική μείωση των συντάξεων. Και γι’ αυτό αρνηθήκαμε», είπε ο κ. Τσίπρας στο μήνυμά του για το δημοψήφισμα, την 1η Ιουλίου.
Κι’ όταν πήραν το «Όχι», το έκαναν «Ναι» και προκήρυξαν νέες εκλογές, πάλι για τις συντάξεις, ως «ανοιχτό ζήτημα», μιλούσαν στον λαό.
-«Μπροστά μας είναι, επίσης, ζητήματα που άνοιξαν και έμειναν ανοιχτά με σκληρό αγώνα / Το ζήτημα των συντάξεων και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος / Ποιον αλήθεια θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός να διαπραγματευτεί αυτά τα μεγάλα ζητήματα;», ρωτούσε και ξαναρωτούσε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ο κ. Τσίπρας σε όλες του τις συνεντεύξεις και όλες του τις ομιλίες.
 
-«Θέλουμε να διαπραγματευτούν για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις εκείνοι που τις προστάτεψαν ως το τέλος, ή εκείνοι που τις πετσόκοψαν μια και δυο και τρεις φορές;», (ξανα)κορόιδεψε τους συνταξιούχους στο Αιγάλεω.
 
-«Θα βρούμε ισοδύναμα για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», υποσχόταν σε όλες του τις εμφανίσεις ως τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
 
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο κ. Τσίπρας έφθασε ως τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ (8 Δεκεμβρίου), όταν επίμονα του ζητήθηκε να δεσμευτεί, είπε το κορυφαίο: «Δεσμεύτηκα καθαρά, κύριε Σκουρή. Δηλαδή, τι θέλετε να κάνω; Να βγάλω το σακάκι μου να σας το δώσω;»
Όλα δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να… χάσει το σακάκι του!
Και αυτό θα είναι το λιγότερο!»


σχετικα αρθρα