του Πάνου Ρασσιά 

«Όποιος εκλεγεί την Κυριακή, θα πρέπει να προβληματίζεται και όχι να χαίρεται», σημείωνε στο newpost.gr, κορυφαίο στέλεχος της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αναφερόμενος στα θέματα που θα πρέπει να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα ο νικητής της εσωκομματικής μάχης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και μπορεί προς το παρόν οι θέσεις των δύο υποψηφίων να περιορίζονται σε επίπεδο προεκλογικής ρητορικής, ωστόσο από τη Δευτέρα θα πρέπει να εκφραστούν σε στάσεις και κινήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως το ασφαλιστικό και οι περικοπές στις συντάξεις.

Στη λογική αυτή στα επιτελεία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθούν να καλλιεργήσουν τις τελευταίες ώρες της προεκλογικής περιόδου το πρωθυπουργικό προφίλ των δύο μονομάχων, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοσκόπησης της Opinion Poll, σύμφωνα με τα οποία, ο κ. Μεϊμαράκης είναι καταλληλότερος σε ποσοστό 45,7%, έναντι 34,3% του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ, ωστόσο είναι να παραμείνει ενωμένη στην επόμενη μέρα, προκειμένου να καλύψει ξανά το χώρο της κεντροδεξιάς ως ο υπολογίσμιμος αντίπαλος πόλος απέναντι στην κεντροαριστερά που προσπαθεί να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει θέμα διάσπασης της ΝΔ, καθώς όπως σημείωσε στην προσωπική επιστολή που έστειλε στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και της Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ, ο ίδιος πιστεύει «στις συλλογικές οργανωτικές διαδικασίες, στις ευκαιρίες που πρέπει να δίνονται για την ανάδειξη ικανών, άξιων στελεχών, στη γόνιμη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων».

Και στις δημόσιες παρεμβάσεις του, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ έχει εκφράσει την άποψη ότι μόνο αποχωρήσεις μπορούν να υπάρξουν. Μάλιστα σε ερώτηση για τους κ. Βορίδη και Γεωργιάδη που ήρθαν στη ΝΔ το 2012 με συγκεκριμένη ιδεολογική τοποθέτηση, τους πέταξε το μπάλα, απαντώντας πως αν υπάρξουν διαφορές στην εφαρμοσμένη πολιτική, αυτό μπορεί να λυθεί στα όργανα και αν επιμείνουν στις διαφωνίες μπορούν και να αυτοπροσδιοριστούν εκτός.

Διάσπαση δεν βλέπει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αν και μέχρι σήμερα υποστηρίζει ότι θα κόψει πρώτος το νήμα την Κυριακή, διευκρινίζει ταυτόχρονα, ότι αν χάσει θα συνεχίσει να υπηρετεί τον επόμενο αρχηγό, εν προκειμένω τον κ. Μεϊμαράκη και θα επιμείνει να αγωνίζεται ώστε οι ιδέες του «να γίνουν πλειοψηφικές εντός της Νέας Δημοκρατίας».