«Από την αρχή του χρόνου οι συνομιλίες με την Ελλάδα δοκίμασαν την υπομονή όλων μας. Πολύς χρόνος και εμπιστοσύνη χάθηκαν. Γκρεμίστηκαν γέφυρες. Ειπώθηκαν πράγματα που δεν μπορούν εύκολα να παρθούν πίσω» αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε σημερινό του άρθρο στο Project Syndicate, και τονίζει ότι «το κλειδί τώρα είναι η Ελλάδα να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις».

Επιχειρώντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ο πρόεδρος της Κομισιόν εστιάζει στην Ελλάδα και στην προσφυγική κρίση και τονίζει πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Αναφερόμενος στη χώρα μας,  σημείωσε πως «Η Ευρώπη βρέθηκε να κοιτάζει στην άβυσσο αλλά στο τέλος τα κράτη - μέλη της ΕΕ στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας, έγιναν δεσμεύσεις και ένα νέο πρόγραμμα είναι τώρα σε ισχύ»,  τονίζοντας ότι «η διαδρομή θα είναι μακρά».  Σε αυτήν όμως, προσθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει την ελληνική πλευρά με ένα νέο διαρθρωτικό πρόγραμμα, παρέχοντας συγχρόνως τεχνική υποστήριξη σε κάθε βήμα». 

Όπως αναφέρει τη χρονιά που πέρασε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δοκιμάστηκε πιο πολύ από ποτέ μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και «ιδιαίτερα λόγω της ελληνικής κρίσης -οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της οποίας συνεχίζουν να είναι αισθητές στην Ευρωζώνη και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

«Είδαμε δημοκρατίες της Ευρώπης να στρέφονται η μία εναντίον της άλλης» λέει ακόμα και σημειώνει ότι «μόνο όταν ήμασταν στο χείλος του γκρεμού καταφέραμε να κάνουμε πίσω» και τελικά «επικράτησε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η εμπιστοσύνη άρχισε να αποκαθίσταται».

Την ίδια ώρα, όμως, επισημαίνει ο Γιούνκερ «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη συνεχίζει να δοκιμάζεται από την προσφυγική κρίση». Αφού κάνει αναφορά στις κινήσεις της Κομισιόν για τη μεταναστευτική πολιτική, ενισχύοντας την παρουσία της στη Μεσόγειο μέσω της Frontex, αλλά και στην εγκατάσταση των προσφύγων, σημειώνει ότι παρότι φαίνεται πως η ΕΕ έχει όλες τις λύσεις στα προβλήματά της, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί στο άρθρο ο πρόεδρος της Κομισιόν, λόγω ενός παιχνιδιού αλληλοκατηγοριών μεταξύ των χωρών - μελών.

Για παράδειγμα, αναφέρει, στις Συνόδους Κορυφής, «ηγέτες λένε ότι θα θα στείλουν συνοριοφύλακες για να βοηθήσουν την Ελλαδα να προστατέψει τα εξωτερικά μας σύνορα ή οικονομική βοήθεια προς τους γείτονες μας στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν τον τεράστιο αριθμό προσφύγων που καταφτάνουν εκεί, αλλά κάθε φορά περνάνε εβδομάδες με άπιαστους στόχους και ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις».

«Είναι καιρός να έχουμε λίγη παραπάνω πίστη στην ικανότητα της Ευρώπης να δώσει συλλογικά λύσεις στα προβλήματα αυτά», συνεχίζει ο Γιούνκερ και υπογραμμίζει ότι η κατάργηση των νόμων χορήγησης ασύλου στην ΕΕ δεν θα απομακρύνει τις εθνικές υποχρεώσεις του να συμμορφωθούμε με τις ανθρωπιστικές αρχές και απαιτήσεις υπο τον διεθνή νόμο για χορήγηση ασύλου σε όσους το χρειάζονται».

«Αν έπρεπει να συγκρίνω την προσφυγική κρίση με την οικονομική κρίση θα έλεγα ότι τώρα βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο του 2010 όταν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι τα εργαλεία που είχαν σε εθνικό επίπεδο ήταν επαρκή για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, κάτι που τώρα ξέρουμε ότι απαιτούσε συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση», καταλήγει ο Γιούνκερ.