current views are: 9

8 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση16:08

Συμμαχίες για ασφαλιστικό και αξιολόγηση ψάχνει η κυβέρνηση – Τι συμφώνησαν Τσακαλώτος με Πάντοαν

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν είχε στη Ρώμη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Δημοσίευση 16:08’

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν είχε στη Ρώμη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Πυρετό επαφών σε όλη την Ευρώπη άρχισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ώστε να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και να συζητήσει για την κρίσιμη πρώτη αξιολόγηση με ομολόγους του από την ευρωζώνη. Σήμερα ο ΥΠΟΙΚ είχε συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Πάντοαν η οποία και διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν στο ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει μέλλον για την Ευρώπη, ενώ ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο όλο σκεπτικό της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, με κύριο στόχο να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να στηριχθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Στη συνάντηση εξάλλου τέθηκαν επί τάπητος η πορεία εφαρμογής του προγράμματος, το θέμα του χρέους (η συζήτηση για το οποίο θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης), καθώς και τα ζητήματα του μεταναστευτικού και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του και η ανεργία.

Οι δυο υπουργοί, τέλος, συμφώνησαν στο ότι πρέπει να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής προώθησης η ατζέντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, και με κύριο βάρος στο μεταναστευτικό, το οποίο αφορά άμεσα και καθημερινά, τόσο την Ελλάδα όσο και Ιταλία.

Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Πάντοαν δεσμεύτηκαν εξάλλου ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα συζητήσουν τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πορεία της Νομισματικής Ένωσης, ανεξάρτητα από τα επιμέρους προβλήματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, οι δύο υπουργοί μετά το τέλος της συνάντησης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση: 

O Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, δέχτηκε σήμερα τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν πλήθος ζητημάτων της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ατζέντας.

Πρωτίστως τέθηκαν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων καθώς και τα επόμενα βήματα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Επίσης, η προσφυγική κρίση και κυρίως οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της στα κράτη -μέλη και στο σύνολο της ΕΕ.

Τέλος, συζητήθηκε η ενδυνάμωση των θεσμικών οργάνων της Ευρωζώνης, καθώς και η προοπτική της βαθύτερης ολοκλήρωσης της Νομισματικής Ένωσης, με ιδιαίτερη  έμφαση στον τομέα της τραπεζικής ενοποίησης.

Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό, ειλικρινές και εποικοδομητικό κλίμα. 

Αύριο, ο κ. Τσακαλώτος θα βρεθεί στη Λισσαβόνα όπου θα συναντήσει τον νέο υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο.

Οι υπόλοιπες συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου: 

  • Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016/ Παρίσι/ Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών Γαλλίας.
  • Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016/ Ελσίνκι/ Αλεξάντερ Στουμπ, υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας.
  • Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016/ Άμστερνταμ / Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup.
  •  Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016/Βερολίνο/ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών Γερμανίας.


σχετικα αρθρα