Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, τόσο για την ίδρυση της εταιρείας που θα διαχειρίζεται τον ελληνορωσικό αγωγό φυσικού αερίου, όσο και για τις καταγγελίες περί διορισμού του συζήγου της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη ως πρόεδρό της.

Ο κ. Μανιάτης, στη δήλωσή του τονίζει ότι «αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο ο σημερινός διορισμός από την κυβέρνηση της νέας Διοίκησης της ανύπαρκτης Εταιρείας - φάντασμα ΔΕΠΕΝΕ, η οποία υποτίθεται θα υλοποιήσει τον ανύπαρκτο ελληνορωσικό αγωγό φυσικού αερίου, που θα είναι η συνέχεια του επίσης ανύπαρκτου ρωσοτουρκικού αγωγού» και συνεχίζει: 

Σκάνδαλο η ίδρυση και λειτουργία μιας Εταιρείας χωρίς αντικείμενο και χωρίς Καταστατικό, για θέμα το οποίο μπορεί να υλοποιήσει άλλη Εταιρεία, π.χ. ΔΕΠΑ, όπως αυτό γίνεται ήδη σε άλλους 3 Διεθνείς αγωγούς εθνικού ενδιαφέροντος (EASTMED, IGB, IGI).

Στη συνέχεια ο βουλευτής παραθέτει μία σειρά από δεδομένα για τη νέα εταιρεία, τονίζοντας χαρακτηριστικά: 

  • Σκάνδαλο η έναρξη λειτουργίας Εταιρείας για την οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνείται να καταθέσει  Έκθεση Κόστους Λειτουργίας.
  • Σκάνδαλο η προικοδότησή της με 1.000.000 ευρώ δημόσιο χρήμα όταν περικόπτονται μισθοί και συντάξεις.
  • Σκάνδαλο η μη υποχρέωση δημοσιοποίησης στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Σκάνδαλο ο διορισμός ΚΑΙ Προέδρου ΚΑΙ Αντιπροέδρου ΚΑΙ Διευθύνοντος Συμβούλου.
  • Σκάνδαλο οι αμοιβές του Δ.Σ. που βρίσκονται έξω από τα όρια που ορίζονται για όλες τις άλλες Εταιρείες του Δημοσίου.
  • Σκάνδαλο η λειτουργία Εταιρείας που διαχειρίζεται κρατικό χρήμα με αποφάσεις Υπουργών και όχι Προεδρικό Διάταγμα για έλεγχο νομιμότητας από το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ).
  • Σκάνδαλο τέλος, η προσπάθεια απόκρυψης από τη Βουλή της συγγενικής σχέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κατηφόρα χωρίς τέλος. Κατηφόρα ηθική, διαχειριστική, οικονομική, αισθητική...», καταλήγει ο κ. Μανιάτης