Έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση προκαλεί ο διορισμός στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΠΕΝΕ, (εταιρίας του δημοσίου που θα διαχειρίζεται το ενεργειακό αγωγό, Turkish stream), του κ. Αργύρη Αργυρίου, συζύγου της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη.

Το θέμα έβαλε κατά τη συζήτηση στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «σκάνδαλο». Όπως είπε, πρόκειται για μια εταιρία που δεν έχει αντικείμενο (στην πράξη δεν υπάρχει ο αγωγός) και κατασπαταλά χρήματα του ελληνικού δημοσίου.  

«Είναι σκάνδαλο ότι προικοδοτείτε η εταιρία με 1 εκατ. ευρώ και οι αποφάσεις της δεν θα δημοσιεύονται στη Διαύγεια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «όπως σκάνδαλο είναι και ότι δεν γνωρίζαμε τις συγγενικές σχέσεις του διευθύνοντα συμβούλου με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ».

Το απόγευμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στις καταγγελίες του, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, για την υπόθεση. 

Ο κ. Μανιάτης, στη δήλωσή του τονίζει ότι «αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο ο σημερινός διορισμός από την κυβέρνηση της νέας Διοίκησης της ανύπαρκτης Εταιρείας - φάντασμα ΔΕΠΕΝΕ, η οποία υποτίθεται θα υλοποιήσει τον ανύπαρκτο ελληνορωσικό αγωγό φυσικού αερίου, που θα είναι η συνέχεια του επίσης ανύπαρκτου ρωσοτουρκικού αγωγού» και συνεχίζει:

Σκάνδαλο η ίδρυση και λειτουργία μιας Εταιρείας χωρίς αντικείμενο και χωρίς Καταστατικό, για θέμα το οποίο μπορεί να υλοποιήσει άλλη Εταιρεία, π.χ. ΔΕΠΑ, όπως αυτό γίνεται ήδη σε άλλους 3 Διεθνείς αγωγούς εθνικού ενδιαφέροντος (EASTMED, IGB, IGI).

Στη συνέχεια ο βουλευτής παραθέτει μία σειρά από δεδομένα για τη νέα εταιρεία, τονίζοντας χαρακτηριστικά: 

  • Σκάνδαλο η έναρξη λειτουργίας Εταιρείας για την οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνείται να καταθέσει  Έκθεση Κόστους Λειτουργίας.
  • Σκάνδαλο η προικοδότησή της με 1.000.000 ευρώ δημόσιο χρήμα όταν περικόπτονται μισθοί και συντάξεις.
  • Σκάνδαλο η μη υποχρέωση δημοσιοποίησης στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Σκάνδαλο ο διορισμός ΚΑΙ Προέδρου ΚΑΙ Αντιπροέδρου ΚΑΙ Διευθύνοντος Συμβούλου.
  • Σκάνδαλο οι αμοιβές του Δ.Σ. που βρίσκονται έξω από τα όρια που ορίζονται για όλες τις άλλες Εταιρείες του Δημοσίου.
  • Σκάνδαλο η λειτουργία Εταιρείας που διαχειρίζεται κρατικό χρήμα με αποφάσεις Υπουργών και όχι Προεδρικό Διάταγμα για έλεγχο νομιμότητας από το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ).
  • Σκάνδαλο τέλος, η προσπάθεια απόκρυψης από τη Βουλή της συγγενικής σχέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κατηφόρα χωρίς τέλος. Κατηφόρα ηθική, διαχειριστική, οικονομική, αισθητική...», καταλήγει ο κ. Μανιάτης

Το Ποτάμι από την πλευρά του, σχολίασε τον διορισμό με εμφανή διάθεση ειρωνείας:

Το Ποτάμι συγχαίρει τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Χαρά Καφαντάρη για το διορισμό του συζύγου της κ. Α. Αργυρίου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων. Παραλλήλως, συγχαίρει τον υπουργό κ. Σκουρλέτη για την τολμηρή αξιοκρατική επιλογή του.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, σχολιάζοντας μέσω Twitter:

Κα Καφαντάρη​ όταν ασκήσατε κριτική για ...ρουσφέτια της Κυβέρνησης ΝΔ, τον σύζυγό σας τον ξεχάσατε;;;