Στις 18 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος τονίζει πως το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό έγινε δεκτό σε γενικές γραμμές. Ωστόσο οι θεσμοί φέρονται να ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις. 

«Η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει σε δοκιμαστική βάση την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου. Πρακτικά, ενδεχομένως να καθυστερήσει λίγο» τόνισε κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο πρακτορείο». 

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα μέσα στον Ιανουάριο, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Παράλληλα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τους οποίους επίσης επικαλείται το Reuters, υποστήριξαν ότι, σε γενικές γραμμές, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έχει γίνει αποδεικτό, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα έχει τα επιθυμητά δημοσιονομικά αποτελέσματα.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης. Θα φέρει, όμως, αποτελέσματα; Θα πρέπει να έχουμε περισσότερα στοιχεία και τεχνικά δεδομένα από την Αθήνα, προκειμένου να μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα» τόνισε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως πρόσθεσε, ενώ ουσιαστικά δεν είναι επιτακτικό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων– που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσεων του δανείων και για την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση χρέους– η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας μειώνεται.