Η αίσθηση που υπάρχει σήμερα στο πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να κυριαρχεί, χωρίς να δυσκολεύεται ιδιαιτέρως. Δεν είναι μόνον ότι η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών παρουσιάζεται αρραγής και ικανή να φέρει σε πέρας δύσκολες αποστολές όπως το ασφαλιστικό. Κυρίως, η αίσθηση της κυριαρχίας πηγάζει από το γεγονός ότι η κοινή γνώμη συνεχίζει να τον εμπιστεύεται, ενώ η αντιπολίτευση (στο σύνολό) της εμφανίζεται αδύναμη να τον αποδομήσει.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να διαχειρίζεται τα πολιτικά θέματα με πολύ καλό επικοινωνιακά τρόπο. Δεν διστάζει να δηλώνει ότι υποχρεώνεται να κάνει πράγματα με τα οποία διαφωνεί. Να υλοποιεί αποφάσεις και δεσμεύσεις των προηγούμενων, οι οποίοι μόνον δεινά κληροδότησαν. Πάρτε παράδειγμα το ασφαλιστικό, την περικοπή του ΕΚΑΣ, κάποιες σημαντικές αποκρατικοποιήσεις όπως των περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και την πώληση του Αστέρα. Όλα γίνονται γιατί οι προηγούμενοι τα αποφάσισαν. Ευθύνες για τον τελευταίο διακυβέρνησης, για την επιστροφή στην ύφεση, δεν υπάρχουν! 

Ωστόσο, κάποιοι παρατηρούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις ελάχιστες δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί προσφάτως, διατηρεί δυνάμεις και φτάνει στο σημείο να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έστω και αν η ΝΔ είναι ακόμα ακέφαλη, έστω και αν (επικοινωνιακά) έχει φορτωθεί όλες τια αμαρτίες του παρελθόντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει να φθείρεται. Το ασφαλιστικό, το οποίο φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από τους εταίρους, παίζει σημαντικό ρόλο, μιας και μεγάλος αριθμός εργαζομένων καλείται να πληρώσει ακριβά το μάρμαρο, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ταυτοχρόνως, όλα δείχνουν ότι η αξιολόγηση καθυστερεί. Ίσως ολοκληρωθεί με τις πρώτες καλοκαιρινές ζέστες! Η καθυστέρηση εγκυμονεί κίνδυνο να παρατηρηθεί έλλειψη ρευστότητας. Και σίγουρα, η συζήτηση για το χρέος πάει πίσω στερώντας από την κυβέρνηση μια σημαντική επιχειρηματολογία.

Τα προαναφερόμενα, οδηγούν στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κοινά συμπεράσματα! Οι πρώτοι φοβούνται και οι δεύτεροι ελπίζουν ότι με την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ, την Κυριακή, σε σύντομο χρόνο το σκηνικό είναι δυνατό να αλλάξει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβαρύνει τη θέση του με το ασφαλιστικό και τη φορολογία των αγροτών, με αποτέλεσμα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, διατυπώνοντας κάποιες εναλλακτικές προτάσεις, να κερδίσει την εμπιστοσύνη ευρύτερων κοινωνικών ομάδων και σύντομα να πάρει κεφάλι.