Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Ένα ακόμη βήμα για να «παρκάρει» το ΠΑΣΟΚ στη λεωφόρο της πολιτικής μας ιστορίας είναι έτοιμη να κάνει η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του Κινήματος δέχεται εισηγήσεις για να ανακοινώσει από κοινού με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ και τους επικεφαλής των Κινήσεων για την Κεντροαριστερά το άνοιγμα του μητρώου μελών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που διακινείται στη Χαριλάου Τρικούπη, στις αρχές της Άνοιξης θα γίνει η προγραμματική συνδιάσκεψη για τις θέσεις και ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση οι εγγραφές των ιδρυτικών μελών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις θα διατηρήσουν τα μητρώα τους, αλλά είναι προφανές ότι το νέο κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα θα είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή των μελών θα γίνει η εκλογή του πρώτου της προέδρου από τη βάση και η διαδικασία θα κλείσει με το εκλογικό συνέδριο για την ανάδειξη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Ερωτηματικό είναι ακόμη αν το νέο κόμμα θα έχει έναν ή περισσότερους γραμματείς, οι οποίοι θα εκλέγονται είτε από την ΚΠΕ είτε από την ΠΓ.

Είναι προφανές ότι το τελικό χρονοδιάγραμμα και η ακριβής αλληλουχία των κινήσεων θα αποφασιστεί με βάση και τις πολιτικές εξελίξεις, για τις οποίες στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου βέβαιοι πως θα είναι ευθύγραμμες. Ρόλο θα παίξει και η εκλογή στη ΝΔ, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη «βλέπουν» Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην αναμέτρηση της Κυριακής και νέο καθαρά φιλελεύθερο κόμμα στον χώρο της κεντροδεξιάς. Αντίστοιχα, αν κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι θα αποχωρήσει ένα κομμάτι της λαϊκής- καραμανλικής δεξιάς.

Σε ότι αφορά στο Ποτάμι στη Χαριλάου Τρικούπη οι εκτιμήσεις δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες. Οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά θεωρούν ότι το κόμμα του Σταύρου  Θεοδωράκη θα διασπαστεί με τα μισά στελέχη να ακολουθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΝΔ ή το δικό του κόμμα και τους υπόλοιπους να επιλέγουν την ένταξή τους στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Για να συμβούν βέβαια όλα αυτά θα πρέπει στη χώρα να υπάρχει… κυβέρνηση. Οπότε όλα εξαρτώνται από τις αντοχές του Αλέξη Τσίπρα.