«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας έχοντας ολόκληρη τη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη εναντίον του. Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, έπρεπε να επιλέξουμε, είτε να παραμείνουμε, και να προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, είτε να αποχωρήσουμε, όπως πολλοί εντός κι εκτός συνόρων επεδίωκαν», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξη της στο capital.gr, και απαντώντας σε ερώτηση αν ένα χρόνο μετά το "πρώτη φορά Αριστερά" ο ΣΥΡΙΖΑ "οραματιζόταν να διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, να κόψει τις συντάξεις και που πήγαν οι επιταγές για "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη".

Προσέθεσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου λαϊκή εντολή και κρίθηκε «τόσο για το 7μηνο της σκληρής διαπραγμάτευσης και την υπογραφή της συμφωνίας, όσο και για το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη 4ετία».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό είπε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μόνο την τελευταία πενταετία, έχουν περικόψει τις συντάξεις 12 φορές, προσθέτοντας ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία, με τα αποθεματικά τους να έχουν στερέψει, εξαιτίας του PSI και της χρόνιας κακοδιαχείρισης, αλλά και της ύφεσης και της ανεργίας, δεν θα άντεχαν για πολύ ακόμα».

«Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ήταν αναγκαία και επείγουσα», τόνισε η κ. Σβίγκου, αναφέροντας στη συνέχεια ότι «αντίθετα με όσα λέγονται και γράφονται, με διάφορες αλχημείες στα νούμερα, οι συντάξεις δεν πρόκειται να περικοπούν. Ήδη μάλιστα από τον αρμόδιο υπουργό έχουν προαναγγελθεί και οι αναγκαίες, διορθωτικές παρεμβάσεις επί του σχεδίου, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και, ιδιαίτερα, τους νέους επιστήμονες».

«Αναφορικά με την πρώτη κατοικία, ο νόμος που πέρασε, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, προστατεύει απολύτως τους ασθενέστερους» προσέθεσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «πυξίδα μας ήταν και παραμένει η κοινωνική δικαιοσύνη, η προστασία των αδυνάμων, ο μετασχηματισμός του κράτους και η ανατροπή της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη».

Επισημαίνοντας στην συνέχεια ότι στόχος του κόμματος, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της κυβέρνησης είναι ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, ανέφερε πως δεν τίθεται ερωτηματικό για το ότι «το ασφαλιστικό θα αφήσει αλώβητη την πλειοψηφία της συμπολίτευσης».

Αναφερόμενη στα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, η κ. Σβίγκου είπε ότι «διακινούνται από όσους επιδιώκουν τον εγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την παράλυση της μεταρρυθμιστικής του προσπάθειας» και απέκλεισε κάθε πιθανότητα συνεργασίας με δυνάμεις που «ορκίζονται στον νεοφιλελευθερισμό και την λιτότητα». «Αυτοί που επιθυμούν διακαώς την επιστροφή των "δικών τους ανθρώπων" στην εξουσία, για ιδιοτελείς λόγους, θα διαψευστούν», προσέθεσε.

Για τα "φλέρτ" με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων είπε ότι «όλα αυτά που γράφονται στον Τύπο, και αποδίδονται μάλιστα και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν σχέση ούτε με την πραγματικότητα, ούτε με τη σοβαρότητα»

Ως "πρόκληση" για το 2016, η κ. Σβίγκου έθεσε τη «χρονιά της αριστερής διακυβέρνησης», αποσαφηνίζοντας ότι το τρέχον έτος «θα είναι η πρώτη χρονιά της θεμελίωσης μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά και η χρονιά που θα πρέπει ακόμα πιο αποτελεσματικά να υπερασπιστούμε τα ασθενέστερα στρώματα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της οικονομίας και ανάπτυξης».

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ, που το επόμενο διάστημα θα συγκληθεί και το συνέδριο του, σίγουρα πρέπει να είναι μια χρονιά εξωστρέφειας και όχι εσωστρέφειας, ανοίγματος στην κοινωνία και απάντησης στα ερωτήματα που εκείνη θέτει, κοιτάζοντας προς την Ευρώπη και τις διεργασίες της», συμπλήρωσε.

Στις επικρίσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει την πιο σκληρή μνημονιακή πολιτική της τελευταίας εξαετίας, απάντησε ότι η κυβέρνηση γνωρίζοντας τις δυσκολίες, αλλά μη μένοντας σε αυτές, προσπαθεί να τις υπερβεί και να εφαρμόσει ριζικά διαφορετικές πολιτικές, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο.

Ερωτηθείσα αν ως κυβερνητικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει "μια δυσανεξία στην δημοσιογραφική κριτική", είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα με την κριτική, την οποία όχι μόνο δεν την εχθρευόμαστε, αλλά πρέπει να την επιζητούμε και εμείς οι ίδιοι, γιατί μπορεί να συμβάλλει, με τον τρόπο της, στην ανάδειξη αστοχιών ή αβλεψιών. Άλλο όμως δημοσιογραφική κριτική κι άλλο παραπληροφόρηση».

«Ας μην κρυβόμαστε. Μια από τις παθογένειες της χώρας μας είναι ο έλεγχος των μεγάλων ΜΜΕ από επιχειρηματίες οι οποίοι, έχουν παράλληλα και δοσοληψίες με το Δημόσιο. Εμείς έχουμε το θάρρος και το λέμε εδώ και χρόνια, πολύ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση. Και θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς, όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους. Άλλωστε, το γεγονός ότι τα κυρίαρχα ΜΜΕ κάθε άλλο παρά ευνοϊκά παρουσιάζουν την αριστερή κυβέρνηση, είναι, στην προκειμένη περίπτωση, ένας ασφαλής δείκτης ότι δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα» κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.