Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Αλλαγή της κομματικής ηγεσίας ή αλλαγή της κομματικής βάσης;

Αυτο ειναι το διακύβευμα της εσωκομματικής αναμέτρησης, σύμφωνα με κορυφαία γαλάζια στελέχη, που μιλώντας στο newpost.gr, σημείωναν οτι ο Βαγγέλης Μειμαράκης ζητά το πρώτο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να πετύχει το δεύτερο.

Αυτο αποδεικνύεται, λένε τα ίδια στελέχη και από την προεκλογική ρητορική που χρησιμοποίησαν οι δύο υποψήφιοι, με τους πολίτες να εχουν επιλέξουν στο δεύτερο γύρο ανάμεσα σε δυο διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις και εν τέλει ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς κοσμους. Μάλιστα υποστηρίζουν οτι άλλη θα είναι η ΝΔ τη Δευτερα με τον κ. Μειμαράκη και άλλη με τον κ. Μητσοτάκη.

Πόσο δίκιο εχουν όμως τα συγκεκριμένα στελέχη; Εχει βαση αυτη η άποψη; Λίγες ώρες πριν στηθούν ξανά οι κάλπες, ο κ. Μειμαράκης πρόσθεσε στο πολιτικό του λεξιλόγιο μια νέα έκφραση: τη "Νέα Εμπιστοσύνη", για να σηματοδοτήσει το νέο ξεκίνημα που θα σημάνει μια πιθανή εκλογή του στην ηγεσία της κεντροδεξιάς παράταξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η "Νέα Εμπιστοσύνη" δομείται πάνω σε τέσσερα βασικά στοιχεία, τα οποία και εξασφαλίζουν την κυβερνητική προοπτική της ΝΔ. Το πρωτο ειναι η "ολότητα", καθως στόχος του ειναι να μεγαλώσει ένα ευρωπαϊκό πολυσυλλεκτικό κόμμα που θα λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες,διασφαλίζοντας την ενότητα αφού θα εκφράζει το όλον της παράταξης.

Το δεύτερο, η "κοινωνική ευαισθησία", με τις πολιτικές αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη τον κοινωνικό παράγοντα που αποτελεί συγχρόνως και παράγοντα ανάπτυξης, το τρίτο η "διεύρυνση", καθως θα επιδιώξει να κάνει πράξη τις κοινωνικές συμμαχίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε άνοιγμα στην κοινωνία και σε διεύρυνση της επιρροής της ΝΔ στον κοινωνικό ιστό και το τέταρτο η "κομματική ανασυγκρότηση" με το ειδικό κομματικό βάρος και την τεχνογνωσία που διαθέτει για να επιβάλλει αλλαγές σε δομές, λειτουργίες και σε πρόσωπα στην παράταξη.

Το "όλον" της κεντροδεξιάς υποστηρίζει οτι μπορεί να εκφράσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκπροσωπώντας οπως λέει, αυτός το κέντρο και ο Άδωνις Γεωργιάδης που τον στηρίζει, τη δεξιά. Μπορεί να πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα; Σίγουρα θα υπάρξουν δυσκολίες οπως φάνηκε τόσο απο τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το σύμφωνο συμβίωσης, όσο και από τον εμφύλιο που ξέσπασε χθες στο στρατόπεδο του πρώην υπουργού, μεταξύ του κ. Γεωργιάδη και του κ. Κορκίδη που είχε υπογράψει πρώτος για την υποψηφιότητα Μητσοτάκη, για το θέμα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης πάντως, έχει διευκρινίσει οτι στόχος του ειναι να εκφράσει όλες τις τάσεις, να ενώσει και όχι να διχάσει, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θα κάνει παρεμβάσεις στο κόμμα και στο οργανωτικό, όπου "υπάρχουν άνθρωποι και στελέχη που πρέπει να φύγουν", δήλωση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και δημόσιες διαμαρτυρίες μελών του κομματικού μηχανισμού.

Με βάση τα παραπάνω, το ερώτημα εν τέλει ειναι: ο επόμενος αρχηγος της ΝΔ σκοπεύει να εμπλουτίσει ή να αντικαταστήσει τις ψήφους της; Διότι ο κίνδυνος για την κεντροδεξιά παράταξη είναι, αυτός που θα κόψει αύριο πρώτος το νήμα της εσωκομματικής αναμέτρησης να κανει ακριβώς οτι έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας. Να εκλεγεί στο κόμμα που έχει στη διάθεσή του και να φτιάξει το κόμμα που θα ξεκινούσε απο την αρχή.

Μπορεί να είναι αυτό το διακύβευμα για τους Νεοδημοκράτες που θα στηθούν ξανά μπροστά στις κάλπες για να ψηφίσουν και στον δεύτερο γύρο ή λαμβάνουν μέρος στην εσωκομματική διαδικασία για να επιλέξουν τον επόμενο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον εν δυνάμει πρωθυπουργό της χώρας, σε μια κρισιμη περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει ήδη να παραπαίει;