Γράφει ο Iωάννης Μαρτέλλος

Πρόδρομος της επόμενης φάσης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, θεωρείται από την ελληνική κυβέρνηση η περιοδεία  σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι επαφές αυτές με τους ομολόγους του, γίνονται στα πλαίσια της προετοιμασίας για την επόμενη φάση, όπου θα έχει κεντρικό ρόλο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ειδικά για το θέμα του χρέους. Και αυτό διότι θεωρούν ότι το «παιχνίδι» θα κριθεί, όπως θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου, από τις επαφές «υψηλού επιπέδου» με κεντρικούς παίκτες της διεθνούς σκακιέρας.

Εξάλλου για το πρωθυπουργικό περιβάλλον οι πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται για τη λύση των κρίσιμων θεμάτων της Ελλάδας δεν είναι αρμοδιότητα της τρόικας αλλά των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι η αξιολόγηση θα διαρκέσει μήνες, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται ότι θα κάνει μια «αβλαβή διέλευση», αν και θα υπάρξουν αναταράξεις από τη ζώνη του ασφαλιστικού. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα περάσουν τον κάβο και ουσιαστικά έτσι θα βγουν μέχρι το καλοκαίρι, μια πολύ αισιόδοξη εκτίμηση που όμως μένει να επιβεβαιωθεί.

Στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης, η οποία πλέον θα γίνει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και αυτή θα την αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που αναμένεται να έχει επαφές το επόμενο διάστημα, όπως π.χ. στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κρίσιμα ραντεβού και τηλεφωνικές επικοινωνίες που συνδέονται με το ελληνικό θέμα και τη βιωσιμότητα του χρέους.