Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Στα στρατηγεία από τα οποία έδωσαν την προεκλογική μάχη θα βρίσκονται από νωρίς σήμερα το πρωί οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκη. Στη Δάφνη, όπου στήθηκε η «γιάφκα» των μεϊμαρακικών, και στη Χαλκοκονδύλη, όπου το άντρο των μητσοτακικών, τα δύο επιτελεία δίνουν από το πρωί σήμερα τη μάχη κινητοποίησης και του τελευταίου ψηφοφόρου, η οποία και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν κλείσει και η τελευταία κάλπη.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 3,5 μήνες και αποτελεί, εκ των πραγμάτων, την πιο μακρά προεκλογική περίοδο στην ιστορία της ΝΔ, αναμένεται να «φανεί» γύρω στις 21:30 απόψε το βράδυ, όταν και τα δύο επιτελεία θα έχουν στα χέρια τους –τουλάχιστον αυτό εκτιμούν– ικανό δείγμα αποτελεσμάτων από όλη την επικράτεια ώστε να καταλήξουν στο νικητή.

Εκτός βέβαια εάν η κάλπη βγάλει ένα αποτέλεσμα οριακό, κάτι που δεν αποκλείεται να παρατείνει και άλλο την αγωνία. Εν τω μεταξύ, στη Συγγρού το πρόβλημα με τη συλλογή των αποτελεσμάτων παραμένει, παρά την πρόβλεψη για τη δυνατότητα αποστολής και email, εκτός από fax, από τις εφορευτικές επιτροπές. Η πρόταση για λειτουργία call center από το κόμμα για την τηλεφωνική συλλογή αποτελεσμάτων απορρίφθηκε από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, που έχει πραγματοποιήσει σημαντική κινητοποίηση προκειμένου να διασφαλίσει το αδιάβλητο της διαδικασίας. Έτσι δεν αποκλείεται να έχουμε δηλώσεις αποδοχής της ήττας και ανακοίνωση από το νικητή, χωρίς το κόμμα να έχει ανακοινώσει επισήμως τα αποτελέσματα.

Ως προς τους στόχους των δύο μονομάχων, αυτοί μοιάζουν να είναι απολύτως ξεκάθαροι και από την επίτευξή τους θα κριθεί το αποτέλεσμα.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει το λεκανοπέδιο της Αττικής, αθροίζοντας στα ποσοστά της πρώτης Κυριακής αυτά του Αδ. Γεωργιάδη αλλά και προσβλέποντας σε μετακινήσεις ψηφοφόρων που το Δεκέμβριο επέλεξαν Μεϊμαράκη. Ο βαθμός επίτευξης αυτού του στόχου, σε συνδυασμό με την προσπάθεια ανακοπής της κυριαρχής Μεϊμαράκη στη Β. Ελλάδα, μπορεί να ανατρέψουν τα προγνωστικά.

Ο κ. Μεϊμαράκης κινείται με την διαφορά των 11 μονάδων που κατέγραψε το Δεκέμβριο και, αναλογικά, θέλει να διατηρήσει την πρωτιά στους δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής που κέρδισε στον πρώτο γύρο της διαδικασίας αλλά και να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του κ. Τζιτζικώστα, ιδίως αυτών με καραμανλικές αναφορές, ώστε να κόψει πρώτος το νήμα του 50% και από εκεί και πέρα ότι περισσότερο πετύχει.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι βλέπουν στην κούρσα ένα ξεκάθαρο φαβορί, ουδείς δηλώνει βέβαιος για το αποτέλεσμα, πλην των δύο επιτελείων φυσικά που εμφανίζονται σίγουροι για τη νίκη.