Ελίτ και λαϊκή δεξιά, Καραμανλικοί και Μητσοτακικοί, φιλελεύθεροι και μη «Σαμαρικοί» και μετριοπαθείς, όλες αυτές οι τάσεις έχει ειπωθεί ότι συγκρούονται την Κυριακή για να εκλέξουν αρχηγό στη ΝΔ. Και παρά το γεγονός ότι οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι αρνούνται οποιαδήποτε «ταμπέλα» τους προσάπτουν κάποιοι, η αλήθεια είναι ότι όλες αυτές οι τάσεις θα προσέλθουν στις κάλπες σε λίγες ώρες.

Και η αλήθεια είναι ότι το ζητούμενο για τους δύο υποψηφίους είναι να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από αυτές τις κατηγορίες ψηφοφόρων. Με γνώμονα και τις ποιοτικές μετρήσεις που ακολούθησαν τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής είναι μάλλον δεδομένο σε ποιες ομάδες Νεοδημοκρατών έχουν απήχηση οι δύο υποψήφιοι.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει μεγαλύτερη απήχηση συγκριτικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους λεγόμενους «λαϊκούς δεξιούς». Αυτό φάνηκε και από τις περιοχές που στήριξαν την υποψηφιότητά του στον πρώτο γύρο που ήταν οι λαϊκές συνοικίες αλλά και οι ψηφοφόροι της επαρχίας.

Δεδομένο είναι ότι ο κ Μεϊμαράκης λαμβάνει την μερίδα του λέοντος και από τους λεγόμενους «Καραμανλικούς» αφού στα Καραμανλικά «κάστρα» τα ποσοστά του ήταν  συντριπτικά έναντι του συνυποψηφίου του. Επιπλέον ο ίδιος πρόσφατα δήλωσε ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι ο «πρόεδρος της καρδιάς του» και ακόμη αμέσως μετά τον πρώτο γύρο έδωσε ένα αμιγώς καραμανλικό στίγμα για τις μετέπειτα κινήσεις του.

Σημαντικό είναι το ποσοστό που καταγράφει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και μεταξύ των λεγόμενων «μετριοπαθών» του κόμματος αφού και ο ίδιος εμφανίστηκε όσο διάστημα ήταν επικεφαλής του κόμματος περισσότερο συναινετικός από ότι ο κ Μητσοτάκης.

Μικρότερο αλλά διόλου ευκαταφρόνητο και το ποσοστό που συγκεντρώνει ο κ. Μεϊμαράκης και στο μπλοκ των «Σαμαρικών» αφού είναι δεδομένη η κόντρα των τελευταίων με το όνομα Μητσοτάκη.

Στην απέναντι όχθη ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά το γεγονός ότι πολιτεύεται στην Β’ Αθήνας (δηλαδή σε συνοικίες της λαϊκής δεξιάς) έχει μεγαλύτερα ποσοστά από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Όσοι θέλουν να αποκαλούνται φιλελεύθεροι είναι δεδομένο ότι στηρίζουν με συντριπτικά ποσοστά τον κ. Μητσοτάκη που θεωρούν περισσότερο μεταρρυθμιστή από τον κ. Μεϊμαράκη.

Άλλωστε αυτοί οι ψηφοφόροι επιζητούν άμεσα μεταρρυθμίσεις ακόμη και αν αυτές πλήξουν με κάποιον τρόπο μερικές κοινωνικές ομάδες. Ιδιαίτερες αναφορές έχει ο κ. Μητσοτάκης και μεταξύ των μετριοπαθών του κόμματος αφού η άποψή του για αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα του κόμματος αλλά και αξιοποίηση όλων των στελεχών ακόμη και της βάσης, τους βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους και συμπλέουν μαζί του.

Μπορεί οι λεγόμενοι Καραμανλικοί να επιλέγουν Μεϊμαράκη όμως υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό που εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρκετές απόψεις που αγγίζουν την Καραμανλική περίοδο και επομένως θα τον επιλέξουν.

Τέλος στις τάξεις των Σαμαρικών κάποιοι θα στηρίζουν την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη επειδή εμφανίζεται περισσότερο συγκρουσιακός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Το Σαμαρικό μπλοκ είναι το πλέον αντίθετο σε οποιουδήποτε τύπου συνεργασίας ή συναίνεσης στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται πιο κοντά σε αυτήν την προσέγγιση.