του Ιωάννη Μαρτέλλου

Αυτή η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ολοκληρώνεται το βράδυ, έχει κιόλας αναδείξει το μεγάλο νικητή, τον οποίο  αποδέχονται όλοι χωρίς καμία επιφύλαξη.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, δεν είναι κανένας από τους δυο τελικούς μονομάχους, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι η ίδια η βάση, κομματική και κοινωνική, της Ν.Δ. που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ζωντάνεψε εκ νέου το κόμμα.

Είναι η βάση του κόμματος που κατάφερε, έναν πολιτικό οργανισμό που είναι σε φάση εσωστρέφειας επί ένα χρόνο –πέρυσι τέτοια εποχή ήταν σε προεκλογική περίοδο και έχασε στις βουλευτικές του Ιανουαρίου, ηττήθηκε στο δημοψήφισμα και στις βουλευτικές του Σεπτεμβρίου, παραιτήθηκαν δυο πρόεδροι στο ενδιάμεσο, να τον κρατήσει στο παιχνίδι της εξουσίας.

Από αύριο, ο νέος αρχηγός καλείται να κερδίσει το στοίχημα της επόμενης μέρας και να καταστήσει τη Ν.Δ. αξιόπιστη, σοβαρή και εναλλακτική πολιτική δύναμη, αφού πλέον έχει την πολιτική νομιμοποίηση των μελών.

Μέχρι αυτό το σημείο, μεσολαβεί η τελική κρίση του κόσμου της Ν.Δ. Οι δυο μονομάχοι είναι βέβαιοι για τη νίκη, μόνο που ένας θα είναι νικητής και ένας ηττημένος, αν και λένε πως από τη Δευτέρα δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και μένει αυτό να αποδειχθεί στην πράξη.

Από το σημερινό αποτέλεσμα θα εξαρτηθούν πολλά για τη ΝΔ της επόμενης μέρας, από το είδος και το ύφος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει, πως θα σταθεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, κ.α.

Οι εκλογές στη Ν.Δ. εκτιμάται πως θα είναι ο καταλύτης πολιτικών εξελίξεων ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα και μένει να προσδιοριστεί πως θα γίνει αυτό.