current views are: 7

10 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση16:01

Τσακαλώτος: Κρίσιμη η αναθέρμανση των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία

Τη θέση ότι είναι κρίσιμης σημασίας θέμα να «αναθερμάνει» ο ΣΥΡΙΖΑ τη σχέση του με τα κοινωνικά κινήματα, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του από τη Λισσαβόνα και παράλληλα την ανάγκη σύστασης κοινού μετώπου στην ανερχόμενη εθνικιστική δεξιά στην Ευρώπη.

Δημοσίευση 16:01’

Τη θέση ότι είναι κρίσιμης σημασίας θέμα να «αναθερμάνει» ο ΣΥΡΙΖΑ τη σχέση του με τα κοινωνικά κινήματα, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του από τη Λισσαβόνα και παράλληλα την ανάγκη σύστασης κοινού μετώπου στην ανερχόμενη εθνικιστική δεξιά στην Ευρώπη.

Τη θέση ότι είναι κρίσιμης σημασίας θέμα να «αναθερμάνει» ο ΣΥΡΙΖΑ τη σχέση του με τα κοινωνικά κινήματα, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό πρακτορείο Lusa, με αφορμή την επίσκεψή του στη Λισσαβόνα, και παράλληλα αναφέρει ότι χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων ώστε να υψωθούν φραγμοί στην ανάδυση μίας εθνικιστικής δεξιάς στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση συνεργασίας όλων των Αριστερών δυνάμεων στην Πορτογαλία βαδίζει «προς θετική κατεύθυνση», που θα ωφελήσει «όχι μόνον τον λαό της χώρας, αλλά και όλους τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης», στο πλαίσιο ενός μετασχηματισμού των πολιτικών ισορροπιών στην ήπειρο.

Ο υπουργός Οικονομικών, που χθες επισκέφθηκε τη Λισσαβόνα στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να συζητήσει με τους ομολόγους του την πορεία του τρίτου δανειακού προγράμματος της Ελλάδος, τόνισε πως τον «ανησυχεί το γεγονός ότι ενώ η αριστερά και η κεντροαριστερά προτείνουν οικονομικές πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των λαών για ν’ αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στους μισθούς, τις συντάξεις και το Κοινωνικό κράτος, υπάρχει μία ανερχόμενη (ακρο)δεξιά πτέρυγα που πυργώνεται σε Γαλλία, Ολλανδία και Αυστρία, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη».

Στη σύντομη επίσκεψή του στη Λισσαβόνα, ο έλληνας υπουργός έθιξε τα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες του κατά την ευρωπαϊκή του περιοδεία, όπως η τραπεζική ένωση, η ανεργία, οι επενδύσεις, υπογραμμίζοντας πως «αποτελούν κοινά προβλήματα καθώς η Ελλάδα κι η Πορτογαλία έχουν πολλές ομοιότητες».

Αναφορικά με το πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «είναι σημαντικό οι προοδευτικοί άνθρωποι να βαδίζουν με βάση προοδευτικές ιδέες, πρακτικά εφαρμόσιμες πολιτικές, όπως πως να διαχειρισθείς το σύστημα Υγείας, την Εκπαίδευση, να μεταρρυθμίσεις το Συνταξιοδοτικό, πως να διανείμεις τα εισοδήματα, πώς να εγγυηθείς ότι οι τράπεζες θα διασφαλίζουν μία πραγματική οικονομία, αντί να κερδοσκοπούν».

Σύμφωνα με τον ίδιον, «όλα αυτά μπορούν να καταδείξουν προς τους ευρωπαϊκούς λαούς ότι υφίσταται ένας διαφορετικός δρόμος και υψώσουν φραγμούς στην ανάδυση μίας εθνικιστικής δεξιάς, που είναι ανησυχητικό» ως φαινόμενο.

Στην ίδια λογική, το τρίτο πρόγραμμα δανεισμού, που επεξεργάζεται η Αθήνα με τους πιστωτές της, κατά τον κ. Τσακαλώτο, θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο «μίας προοδευτικής στρατηγικής», που θα υποδεικνύει τις θετικές πλευρές του, καθώς η αλλαγή πολιτικής π.χ. στη Νότιο Ευρώπη αναγκάζει την υπόλοιπη Ευρώπη να εισακούσει τη βούληση των λαών της.

Ο Έλληνας υπουργός στο σημείο αυτό παραδέχεται στη συνέντευξή του πως υπάρχει μεγάλη διαφορά από το να βρίσκεται κάποιος στην αντιπολίτευση με το να ασκεί την εξουσία. «Ακόμα διαισθάνομαι τον κίνδυνο ότι πολλοί προοδευτικοί άνθρωποι και κοινωνικά κινήματα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι για να υπάρξει μία προοδευτική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να πράξουν τίποτα», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό έγινε και στην Ελλάδα, πολλοί πιστεύουν πως για να υπάρξει μία αριστερή κυβέρνηση δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, ούτε καν σε πολιτικό επίπεδο».

Αποσαφηνίζοντας τη θέση του, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως «η Αριστερά δεν μπορεί να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Οφείλει να εργάζεται μαζί με τα κοινωνικά κινήματα, που δεν είναι μόνον κινήματα διαμαρτυρίας, διότι πάντοτε προτείνουν καινούργιες και διαφορετικές όψεις του πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα και πως πρέπει να θεωρούμε τα πράγματα».

Στο πλαίσιο αυτού του πολιτικού μετασχηματισμού, ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζει πως είναι κρίσιμης σημασίας θέμα να «αναθερμάνει» ο ΣΥΡΙΖΑ τη σχέση του με τα κοινωνικά κινήματα, καθώς «στην Ελλάδα, υπάρχουν σημαντικά κινήματα συνδεδεμένα με την κοινωνική οικονομία, την οικονομία της αλληλεγγύης. Εμείς ενδιαφερόμαστε να τους δώσουμε περισσότερο χώρο δράσης, αποτελούν αναπόσπαστο οργανικό μέρος της διαδικασίας για την ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν πολλά πράγματα για να αναμορφώσουν τα πράγματα και την κοινωνία. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό και ζωτικό», προσθέτει.

Για τον ίδιον, η «σχέση με την κοινωνία» αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την επιτυχία της πρόκλησης που αντιμετώπισε κι αντιμετωπίζει η παρούσα κυβέρνηση, την οποία ο λαός εμπιστεύθηκε ξανά στις πρόσφατες εκλογές. «Η Δεξιά δεν το έχει ανάγκη αυτό, όμως η Αριστερά δεν μπορεί να υφίσταται δίχως αυτήν τη σχέση», επισημαίνει ο Ευ. Τσακαλώτος. «Στην κοινωνική πολιτική, τα πρόσωπα που χρήζουν βοηθείας οφείλουν να έχουν λόγο ως προς το είδος της βοήθειας που θέλουν», τονίζει.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει: «Οι τεχνοκράτες, οι κεντρώες δυνάμεις απλώς επισημαίνουν πως οι φτωχοί χρειάζονται αυτό, οι πάσχοντες εκείνο, αλλά αυτό που είναι πρωτίστως αναγκαίο είναι ο διάλογος με τους ανθρώπους, το να γνωρίζεις ποια είναι τα προβλήματά τους, διότι εκείνοι έχουν τις πληροφορίες που εμείς δεν γνωρίζουμε. Είναι πολύ σημαντική τούτη η διαπροσωπική σχέση μεταξύ των κοινωνικών κινημάτων και των αριστερών κυβερνήσεων. Σας επαναλαμβάνω, οι δεξιές κυβερνήσεις δεν το έχουν ανάγκη αυτό, όμως εμείς το χρειαζόμαστε».


σχετικα αρθρα