current views are: 6

11 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση05:03

Γιατί χτύπησε… πορτοκαλί συναγερμός στο Μαξίμου

Σε… πορτοκαλί συναγερμό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση, καθώς από τα μηνύματα των 24ώρων αυτών θα κριθούν πολλά στη συνέχεια.

Δημοσίευση 05:03’

Σε… πορτοκαλί συναγερμό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση, καθώς από τα μηνύματα των 24ώρων αυτών θα κριθούν πολλά στη συνέχεια.

Σε… πορτοκαλί συναγερμό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση, καθώς από τα μηνύματα των 24ώρων αυτών θα κριθούν πολλά στη συνέχεια. 

Παρότι τα πρώτα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές συναντήσεις Τσακαλώτου –Κατρούγκαλου είναι ενθαρρυντικά, το θερμόμετρο χτυπά από σήμερα… κόκκινο, δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομικών εισέρχεται στο πιο δύσκολο κομμάτι της περιοδείας του: Ελσίνκι, Άμστερνταμ και Βερολίνο. Για να ακολουθήσουν διαδοχικά οι επαφές του υπουργού Εργασίας στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, με τους ομολόγους του από Γερμανία, Γαλλία και Πορτογαλία, οι επαφές του Δημήτρη Παπαδημούλη με τις πολιτικές ευρω-ομάδες στις Βρυξέλλες, και, τέλος, η επίσκεψη του κ. Πρ. Παυλόπουλου σε Βερολίνο και Φραγκφούρτη για τις συναντήσεις με τους Γ. Γκάουκ και Αν. Μέρκελ, επίσης τον Μ. Ντράγκι. 

Κάπου εκεί όμως έρχεται το κουαρτέτο στην Αθήνα, και η αίσθηση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου την ώρα αυτή, είναι ότι με τους Ευρωπαίους εταίρους θα βρεθεί, εύκολα ή δύσκολα, τρόπος συνεννόησης και συμφωνία εν τέλει. Αντιθέτως, ανησυχία επικρατεί σε αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που «φέρεται διαφορετικά», σύμφωνα με τη διατύπωση του συνομιλητή μας. Το οποίο εν αντιθέσει με τις ως τώρα… συνήθειες του διεθνούς οργανισμού τούτη τη φορά επιμένει να κρατά κλειστά τα «χαρτιά» του (για την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό εν προκειμένω), στάση που δεν μπορεί παρά κανείς να δει σε συνδυασμό με το ευρύτερο ερώτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ, και υπό ποια ιδιότητα, στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να περιμένει ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ στις 21 Ιανουαρίου, θα έχει ξεκαθαρίσει ως τότε τη στάση του το ΔΝΤ. Η Αθήνα έχει όμως και έναν ακόμη λόγο ανησυχίας: αν, κατά την αφιξή του, το κουαρτέτο υποστηρίξει ότι βρήκε δημοσιονομικά κενά, οπότε θα ζητήσει και άλλα μέτρα. 

Η κυβερνητική ανησυχία επιτείνεται από άλλους, εξωγενείς παράγοντες, όπως η παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση και η προσφυγική κρίση, με απρόβλεπτες, πάντα, εξελίξεις. «Οι θεσμοί μπορούν να έχουν τους δικούς τους λόγους να μη θέλουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στην ώρα της (σ.σ. το Μάρτιο δηλαδή όπως όλα δείχνουν), εμείς όμως πρέπει να είμαστε οι επισπεύδοντες», έλεγε κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των ευρωπαϊκών ισορροπιών. 

Γιατί όμως να προτιμά η πλευρά των δανειστών την …καθυστέρηση; Γιατί, όπως εξηγούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με το κλείσιμο του κεφαλαίου της αξιολόγησης, κλείνει μια πολύ δύσκολη περίοδος για τους Έλληνες πολίτες και αρχίζει μια άλλη, (και) με καλές ειδήσεις. Δεν θα είναι περίεργο, ως εκ τούτου, να επιχειρήσουν από την πλευρά τους να βρουν τρόπους  να παρατείνουν την επιτροπεία της Ελλάδας, εξηγούσαν τα ίδια στελέχη.


σχετικα αρθρα