του Τάσου Τσιφόρου 

Δεν χρειάστηκε περισσότερο από μία ώρα, όταν άρχισαν να ρέουν τα πρώτα αποτελέσματα προς τα επιτελεία των Κυρ. Μητσοτάκη και Ευ. Μεϊμαράκη αλλά και προς τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η «έκπληξη» που πολλοί δεν απέκλειαν βρισκόταν προ των πυλών. 

O Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να κάνει την απόλυτη ανατροπή και από χθες είναι ο 8ος εκλεγμένος (και 10ος εάν συνυπολογιστεί η μεταβατική Προεδρία Μεϊμαράκη και Πλακιωτάκη) Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, που ήδη από τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου είχε καταφέρει να κινητοποιήσει πολλά στελέχη εκτός των γαλάζιων τειχών που στις προηγούμενες εκλογές επέλεξαν το Ποτάμι ή ακόμη και το ΠΑΣΟΚ, κατάφερε την πλήρη ανατροπή επενδύοντας στο ισχυρό μήνυμα της ανανέωσης αλλά και στη συσπείρωση, πίσω από την υποψηφιότητά του, πολλών δυνάμεων που είχαν ένα κοινό: αντιστρατεύονταν τη στήριξη του «καραμανλικού» συστήματος προς τον κ. Μεϊμαράκη. 

Η νίκη του κ. Μητσοτάκη εδράζεται σε πολλή δουλειά, τύχη αλλά και εντατικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που, τελικά, απέδωσαν το χθεσινό αποτέλεσμα. Σημείο καμπής ήταν η εμπλοκή της 22ας Νοεμβρίου, όταν η εκλογική διαδικασία οδηγήθηκε σε φιάσκο. Τότε, βάσει δημοσκοπήσεων, ο κ. Μητσοτάκης εφέρετο, βάσει δημοσκοπήσεων, ως τρίτος πίσω από τους Ευ. Μεϊμαράκη και Απ. Τζιτζικώστα. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε την εμπλοκή στη διαδικασία, μεταξύ άλλων, προσέθεσε στην υποψηφιότητά του με αποτέλεσμα το Δεκέμβριο να κάνει την έκπληξη και να περάσει στο δεύτερο γύρο. Εδώ εξαντλείται ο παράγων τύχη και ακολουθεί μία σειρά επιτυχιών του κ. Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα κρίθηκε από: 

  • τη συνεπή, δομημένη και, εν πολλοίς, πολιτική εκστρατεία του κ. Μητσοτάκη, ήδη από την αρχή της εκστρατείας όπου επέμεινε στο φιλελεύθερο, εκσυγχρονιστικό προφίλ του, σε πείσμα της «βάσης» του κόμματος. Το επιχείρημα αποδείχθηκε ισχυρό απέναντι στο επιχείρημα του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» που εξέπεμπε η πλευρά Μεϊμαράκη
  • τη σκληρή στάση του κ. Μητσοτάκη έναντι της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα, απέναντι στα σενάρια περί συνεννόησης του Ευ. Μεϊμαράκη και των καραμανλικών με το Μέγαρο Μαξίμου
  • την ικανότητα του κ. Μητσοτάκη να συσπειρώσει πίσω του, τις δυνάμεις των κ. Αδ. Γεωργιάδη και Απ. Τζιτζικώστα και όχι μόνον. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε εξ αρχής τη στήριξή του στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τζιτζικώστας, μετά την κοινή εμφάνιση στα Θεοφάνια, ήταν ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί το νέο Πρόεδρο της ΝΔ. Και, εν τέλει,
  • στη συσπείρωση όλων των «δυνάμεων» της κεντροδεξιάς απέναντι στο «καραμανλικό» στρατόπεδο που έδωσε τα πάντα για την επικράτηση Μεϊμαράκη. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η ιδανική τακτική για τους «καραμανλικούς» θα ήταν να επιτρέψουν στον κ. Απ. Τζιτζικώστα να περάσει στο δεύτερο γύρο, καθώς πιθανότατα οι Αδ. Γεωργιάδης και Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα συντάσσονταν μαζί του σε έναν δεύτερο γύρο. Παρόλα αυτά, η σκληρή στάση απέναντι στον κ. Τζιτζικώστα όχι μόνον βοήθησε την είσοδο του κ. Μητσοτάκη στο δεύτερο γύρο αλλά προκάλεσε και βαθιά ρήγματα στην «καραμανλική» βάση. Όπως αποδείχθηκε χθες από τα αποτελέσματα του Βελλιδείου όπου κυριάρχησε ο κ. Μητσοτάκης, οι πληγές αυτές δεν έκλεισαν ενώ σε συνδιασμό με τη στήριξη του επιτελείου Σαμαρά αλλά και των δυνάμεων που αναφέρονται στο Γραμματέα του κόμματος κ. Ανδ. Παπαμιμίκο, έδωσαν τελικά τη νίκη στον κ. Μητσοτάκη.