Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν γραφεία στοιχημάτων ανάλογα με της Αγγλίας. Αν υπήρχαν, θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε τι απόδοση θα έδιναν, όταν ξεκίναγε η κούρσα διαδοχής, στο ενδεχόμενο να κέρδιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Φανταζόμαστε ότι θα ήταν πολλά τα λεφτά… 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στην διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ ως αουτσάιντερ. Την πρώτη Κυριακή, κατάφερε να περάσει στη δεύτερη θέση ξεπερνώντας τον Απόστολο Τζιτζικώστα που φάνταζε σαν φαβορί. Αλλά και στον δεύτερο γύρο, ο Κυριάκος πάλι αουτσάιντερ ήταν. Το έλεγε και ο ίδιος μάλιστα. Τα κατάφερε και πάλι, κάνοντας τη μεγάλη ανατροπή.  

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, έκανε μια πραγματικά πολιτική καμπάνια. Διατύπωσε θέσεις για πολλά ζητήματα, ξεδίπλωσε πτυχές της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει, εμφάνισε το πρόσωπο ενός σύγχρονου πολιτικού. Χωρίς να κρύψει την πρόθεσή του να στραφεί προς τους ψηφοφόρους του κέντρου, δεν δίστασε να συμπορευτεί με πούρους δεξιούς όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης. Αυτό όμως δεν του στοίχισε. Μάλλον τον ενίσχυσε, όπως έδειξαν τα τελικά αποτελέσματα. 

Κατά τη διάρκεια της κούρσας διαδοχής στη ΝΔ, υπήρξαν πολλοί οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα κριθεί από τη δυναμική που (διαφαινόταν ότι) έχει να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά από τις πολιτικές θέσεις που θα διατυπώσει. Από το αν έχει ή όχι εναλλακτικές προτάσεις να διατυπώσει.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε πολιτικές προτάσεις- η αλήθεια να λέγεται. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι καθοριστικό λόγο για την εκλογή του έπαιξε το γεγονός ότι κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ ότι αυτός μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα. Το διατύπωσε και ο ίδιος πολλές φορές. Μέχρι και την τελευταία στιγμή. «Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να νικήσω τον Αλέξη Τσίπρα», επαναλάμβανε. Η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας. Οπότε είναι απολύτως λογικό οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι της να επιλέγουν αρχηγό ο οποίος δείχνει ότι έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει το κόμμα τους στην κυβέρνηση.  

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν πρόκειται να προσφέρει «στήριξη αλά καρτ». Η καθαρή αυτή θέση, προφανώς τον ενίσχυσε.  

Αντιθέτως φαίνεται ότι ο Μεϊμαράκης «πλήρωσε» τη στήριξη που έτυχε από την πλευρά των Καραμανλικών βουλευτών, αλλά (μέσω διαρροών) και του ίδιου του Κώστα Καραμανλή. Και την πλήρωσε γιατί το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε να έχει δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κόσμος της ΝΔ έδειξε ότι δεν επιθυμεί επ΄ ουδενί τέτοιου είδους κινήσεις. Ο κόσμος της ΝΔ ήθελε και επέλεξε ένα αρχηγό που να μπορέσει να κερδίσει τον Τσίπρα. 

Τα υπόλοιπα, τις επόμενες μέρες, βλέποντας και τις επιλογές και τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου.