Με το πολιτικό σκηνικό να είναι εξαιρετικά ρευστό και την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να σηματοδοτεί εξελίξεις, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση εκ των πραγμάτων θα αποκτήσει πιο συγκροτημένο λόγο και στρατηγική απέναντι στην κυβέρνηση, εντείνονται οι διεργασίες και στην κεντροαριστερά για τη συγκρότηση ενός, τρίτου, εναλλακτικού πόλου.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς με προεξέχοντα τον πρόεδρο του κόμματος Θανάση Θεοχαρόπουλο και ορμώμενα από την εκλογική επιτυχία του σχήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εντείνουν τις πιέσεις τους προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά να δρομολογήσει το συντομότερο δυνατό τις διαδικασίες για τη συγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Με προμετωπίδα την διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας, υπό το πρίσμα μίας υπεύθυνης και ρεαλιστικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής τα εν λόγω στελέχη με διαφορετικές παρεμβάσεις τους τις προηγούμενες ημέρες ζητούν από την κ. Γεννηματά να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα να συγκαλέσει συνέδριο διεύρυνσης του χώρου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος «η ανάγκη δημιουργίας του ενιαίου αυτού πόλου της Σοσιαλδημοκρατίας και του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου είναι εκ των ων ουκ άνευ», και ζητεί άμεσα να κάνουν «όλες οι δυνάμεις όχι στο αποφασιστικό βήμα αλλά στο αποφασιστικό άλμα για μία μεγάλη παράταξη της σοσιαλδημοκρατίας».

Στρατηγικός στόχος κατά τον κ. Θεοχαρόπουλο, είναι η ευρεία μεταρρυθμιστική συμπαράταξη «να αποτελέσει τον έναν από τους δύο πόλους της πολιτικής ζωής του τόπου».

Ο Σταμάτης Μαλέλης, στέλεχος του κόμματος, από την πλευρά του με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», εστιάζει στο γεγονός ότι η διεύρυνση της κεντροαριστεράς θα πρέπει να έχει σαφείς κοινωνικές αναφορές.

Καθώς το πολιτικό κενό μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ διευρύνεται, η κεντροαριστερή παράταξη κατά τον κ. Μαλέλη «δεν αποτελεί μόνο ανάγκη κάλυψης γεωγραφικά ενός πολιτικού χώρου, αλλά κυρίως ανάγκη να εκφραστούν μεγάλα κοινωνικά στρώματα, τα οποία είναι περιθωριοποιημένα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

Καλεί παράλληλα να ενταθεί ο διάλογος καθώς η κεντροαριστερά «πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιους κυρίως εκφράζει. Είναι σαφές ότι μιλάμε για τη σύγχρονη κεντροαριστερά που δεν εκφράζει μόνο τους “μη προνομιούχους”, αλλά τα δυναμικά κοινωνικά στρώματα που μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική ανάταξη, ξεπερνώντας τα εμπόδια του επιχειρηματικού κρατισμού αλλά και του περιφερειακού νεοφιλελευθερισμού».

Ο Νίκος Τσούκαλης τέλος επεφύλασσε ένα μάλλον αιχμηρό σχόλιο για την πορεία εξέλιξης των συζητήσεων για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και τη στάση που κρατά το ΠΑΣΟΚ. Σε ανάρτησή του στο Twitter και με αφορμή την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε πως η εξέλιξη αυτή «σηματοδοτεί προοπτική για τον εκσυγχρονισμό και τον εξευρωπαϊσμό του κεντροδεξιού πυλώνα του πολιτικού χάρτη της χώρας» και πρόσθεσε:

Την ίδια στιγμή ο κεντροαριστερός πυλώνας κατατρύχεται από τις αφόρητες κακοδαιμονίες των αρχηγισμών, ιδεοληψιών, εμπαθειών και των "ιδιοτελών περιχαρακώσεων".