Την άποψη ότι σχέδιο για το ασφαλιστικό δεν κινείται σε σε αντιλαϊκή κατεύθυνση διατυπώνει σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα αντέξει κατά τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Όπως σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου που διέθετε μια συντριπτική πλειοψηφία και έπεσε μέσα σε λίγους μόνο μήνες, «η δική μας (σσ. κυβέρνηση) θ΄ αντέξει ακριβώς επειδή τα μέτρα που παίρνουμε είναι υπέρ και όχι εναντίον της κοινωνίας» 

«Γι αυτό το λόγο οι κινητοποιήσεις που έχουν γίνει για το ασφαλιστικό, δείχνουν ότι η κοινωνία στο σύνολο της δεν συμφωνεί με αυτούς που αντιδρούν. Εκτιμά ότι η προσπάθεια μας είναι μια προσπάθεια η οποία δεν είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση αλλά αντίθετα προωθεί τα συμφέροντα του μέσου ανθρώπου και ιδίως του φτωχού, του αδύναμου» σημειώνει.

Επιμένει πως τα μέτρα δεν είναι εναντίον της κοινωνίας και του λαού, καθώς όπως λέει, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, «θα ήταν ντροπή για μια κυβέρνηση της Αριστεράς να τα εφαρμόσει».

Όπως επισημαίνει  το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, προπαντός σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά, διαφέρει από τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο. Αν αυτά υιοθετούνταν από την κυβέρνηση, τότε πράγματι οι μεταρρυθμίσεις θα ήταν είχαν «αντιλαϊκό» χαρακτήρα αν για παράδειγμα είχε προταθεί η περικοπή του ΕΚΑΣ χωρίς μέτρο να το αντικαταστήσει.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι το σχέδιο Γιαννίτση δεν μπορεί να παρομοιαστεί με αυτή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι σκοπός της σημερινής μεταρρύθμισης είναι «να ευνοήσει μεροληπτικά τους φτωχότερους και τους αδύναμους».

Υπογράμμισε ότι αν το ασφαλιστικό αντιμετωπιστεί μόνο με εισπρακτικούς όρους «και προσπαθήσουμε μόνο να καλύψουμε τις τρύπες των ελλειμμάτων όπως πράγματι επιχείρησε να κάνει η μεταρρύθμιση Γιαννίτση, έχουμε κάνει το μισό δρόμο και μάλιστα όχι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα συστήματα υπάρχουν για να δίνουν προστασία στους ανθρώπους και όχι απλώς για να είναι ισορροπημένα. Εμείς θέλουμε να είναι ισορροπημένα, δεν θέλουμε να δημιουργούμε ελλείμματα».

«Δεν είναι πράγματι αριστερή η πολιτική δημιουργίας ελλειμμάτων, αλλά θέλουμε και τα ασφαλιστικά ταμεία να δίνουν αξιοπρεπείς συντάξεις. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να μην έχουμε ελλείμματα δίνοντας συντάξεις των 50 ευρώ. Αυτές όμως δεν θα ήταν συντάξεις που θα χρησίμευαν για να ζει ένας άνθρωπος αξιοπρεπώς» αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας, επαναλαμβάνει ταυτόχρονα ότι «δεν μπορούν οι συντάξεις να κατεβούν πιο κάτω. Ένδεκα μειώσεις είχαν δει οι Έλληνες συνταξιούχοι, το εισόδημα τους έχει μειωθεί κατά 40%. Παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας, αυτό το αντιλήφθηκαν και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Και αν ίδιες οι εργοδοτικές οργανώσεις, αυτές που θα επωμισθούν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, συμφωνούν, γιατί βλέπουν ότι η εναλλακτική λύση μείωση των συντάξεων θα ήταν διαλυτική για την κοινωνία, ποιος μπορεί να διαφωνήσει;».