Μία πρώτη ακτινογραφία του εκλογικού αποτελέσματος για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε ο εκλογικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, που αναφέρθηκε στα «κλειδιά» της Νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο. 

Όπως παρατήρησε ο κ. Νικολακόπουλος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν αύξησε καθόλου τον απόλυτο αριθμό ψήφων στο δεύτερο γύρο. Αυτό, εκτίμησε ο εκλογικός αναλυτής, οφείλεται στο γεγονός ότι ψηφοφόροι που στήριξαν τον κ. Μεϊμαράκη κατά τον πρώτο γύρο μετακινήθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ακρίβεια το 2%. 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον αναλυτή, οι ψηφοφόροι του Απόστολου Τζιτζικώστα, επέλεξαν στον δεύτερο γύρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενδεικτικά στην Α' Θεσσαλονίκης, στον πρώτο γύρο ο κ. Τζιτζικώστας συγκέντρωσε το 34%, και ακολούθησαν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 31%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 24% και ο Άδωνις Γεωργιάδης με 45%. Στον δεύτερο γύρο το ποσοστό ήταν ως εξής: Κ. Μητσοτάκης 55% και Β. Μεϊμαράκης 45%. Ο κ. Μητσοτάκης είχε και την υποστήριξη του κ. Γεωργιάδη, αλλά συγκέντρωσε και την πλειοψηφία των ψήφων του κ. Τζιτζικώστα. 

Στο κατ' εξοχήν κάστρο των «Καραμανλικών» στις Σέρρες, παρότι ο κ. Μεϊμαράκης επικράτησε, σε σχέση με τον πρώτο γύρο αύξησε τα ποσοστά του σε μικρότερο βαθμό από τον κ. Μητσοτάκη, φτάνοντας στο 57% από το 42%. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ συγκέντρωσε 43% στην εν λόγω εκλογική περιφέρεια έναντι 20% του πρώτου γύρου. Ο κ. Μεϊμαράκης κέρδισε 15 μονάδες ενώ ο κ. Μητσοτάκης 23%. 

Και στην εκλογική περιφέρεια του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ανατροπή. Κέρδισε 31 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον πρώτο γύρο, καταλαμβάνοντας συνολικά 54% (23% στον πρώτο γύρο), έναντι 46% του κ. Μεϊμαράκη (33% στον πρώτο γύρο). 

Ως προς τις εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας και του Πειραιά, ο κ. Νικολακόπουλος εκτίμησε πως υπάρχει μία κοινωνική κλιμάκωση της ψήφου. Ενδεικτικά, ο κ. Μεϊμαράκης κατέλαβε την πρώτη θέση στη Β' Πειραιά, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επικράτησε σε περιοχές των Βορείων Προαστίων και της Παραλιακής Ζώνης όπου τα ποσοστά του κινούνται από το 60% έως και το 70%.