Ενημέρωση επί του ασφαλιστικού και τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει η κυβέρνηση στο σύστημα έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άκουσε κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πως εάν η κυβέρνηση δεν έκανε αυτή τη μεταρρύθμιση, θα αναγκαζόταν να εφαρμόσει το μνημόνιο.

Αναφερόμενος στην προσωπική διαφορά, σημείωσε πως «θα έχει εξατμιστεί σε 10 χρόνια και τότε θα υπάρχει ενιαία μεταχείριση παλαιών και νέων συνταξιούχων». Διευκρίνισε ταυτόχρονα πως οι εισφορές θα ανέρχονται στο 20% επί του καθαρού και όχι του τεκμαρτού εισοδήματος. 

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε σύμφωνα με πληροφορίες τις ενστάσεις της τρόικας, παρότι οι θεσμοί δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως. Όπως είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές πιέζουν για μία βασική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια, για χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης και επιμένουν στη διαφωνία τους για την αύξηση των εισφορών. 

Σημειώνεται πως στην ΚΟ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζητήθηκε ως ενδεχόμενο να εξισωθούν οι εισφορές των επαγγελματιών με τους μισθωτούς. 

Επεσήμανε παράλληλα πως ΝΑΤ, ΟΓΑ και ΤΣΜΕΔΕ θα ενταχθούν στο ενιαίο ταμείο, ωστόσο θα κρατήσουν ορισμένα αυτόνομα χαρακτηριστικά. Τέλος, επεσήμανε πως «παλεύουμε να κρατήσουμε το αγγελιόσημο, αλλά αυτό θα γίνει δύσκολα». 

Τι ζήτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σε δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ, η γραμματέας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου τόνισε πως «αυτή η πρότασή μας απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την ελληνική κοινωνία, την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που δεν θα διαρρηγνύουν την κοινωνική ισορροπία, γιατί οι συντάξεις μετά από επτά χρόνια ύφεσης και πέντε χρόνια μνημονίων λειτουργούν και ως δίχτυ προστασίας για την ελληνική οικογένεια».

«Από την συζήτηση, τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις επισημάνθηκαν σημεία που απαιτούν περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, όπως εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών» ανέφερε η κ. Θεοπεφτάτου.

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η επιδίωξη μας είναι μια βιώσιμη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την κοινωνική ασφάλιση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν σε απανωτές περικοπές των συντάξεων, εξανέμισαν τα αποθεματικά των Ταμείων και οδήγησαν σε αδιέξοδο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η κ. Θεοπεφτάτου τονίζει ότι βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα επιτυγχάνεται με:

  • Επιστροφή της Οικονομίας σε ανάπτυξη
  • Αποκλιμάκωση της ανεργίας
  • Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εκτεταμένης εδώ και δεκαετίες εισφοροδιαφυγής.

Καταλήγει στην δήλωσή της αναφέροντας «η κυβέρνησή μας επιδιώκει μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή, σεβόμενη τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015, διαφυλάττοντας την κοινωνική συνοχή μέσω της μη μείωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων».