Συνεχίστηκε και σήμερα η... περιοδεία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ανά την Ευρώπη, σε αναζήτηση στήριξης στην κυβέρνηση ενόψει της πρώτης αξιολόγησης η οποία αναμένεται να αρχίσει αργότερα μέσα στον Ιανουάριο και θα συζητηθούν μία σειρά από «καυτά» ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό.

Σήμερα ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ να τονίζει: 

Συζητήσαμε για τον ελληνικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, που ξεκίνησε με την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τώρα συνεχίζεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο  Φινλανδός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει θέμα «Grexit». Ο κ. Στουμπ ερωτήθη από τους δημοσιογράφους αν εξακολουθεί να θέτει ζήτημα αποχώρησης της Ελλάδος από την ευρωζώνη όπως είχε υποστηρίξει το περασμένο καλοκαίρι και τόνισε χαρακτηριστικά: 

Δεν υπάρχει θέμα Grexit. Ακούω παντού καλά λόγια για την Ελλάδα και από άλλες χώρες και μέσα στο Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, με τον κ. Τσακαλώτο να εκτιμά πως η αξιολόγηση θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Τόνισε επίσης πως πλέον υπάρχει εμπιστοσύνη στη στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, για αυτό και πιστεύει ότι ανάμεσα στις ημέρες και τους μήνες θα καταρτισθεί μια «υπεύθυνη ατζέντα».

Σχετικά με το ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι γνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ισορροπιών ανάμεσα σε υποχρεώσεις και βιωσιμότητα, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός «ενάρετου οικονομικού κύκλου».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος υπογράμμισε πως «όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν, μέσα σε καλές συνθήκες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας».

Αναφορικά με το ΔΝΤ, ο κ. Σαπέν δήλωσε «το ΔΝΤ είναι εδώ και δεν μπορούμε να το διώξουμε», αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τελική κατάληξη για τη συμμετοχή του.

Αύριο, ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί  στο Άμστερνταμ όπου θα συναντηθεί με τον Ολλανδό ομόλογό και πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Την Τετάρτη, θα μεταβεί στο Βερολίνο για τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ την Πέμπτη θα διεξαχθεί το τακτικό Eurogroup