current views are: 9

11 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση21:56

Μεϊμαράκης: Σκέφτηκα να αποχωρήσω από τη διεκδίκηση της αρχηγίας

Στο παρασκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας για τον πρόεδρο στη Νέα Δημοκρατία αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στην εκπομπή στον Ενικό στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ο οποίος αποκάλυψε πως σκέφτηκε σε κάποια στιγμή να αποσυρθεί από την διεκδίκηση της ηγεσίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι περίμενε πως θα έχανε και μάλιστα με μεγαλύτερη διαφορά.

Δημοσίευση 21:56’

Στο παρασκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας για τον πρόεδρο στη Νέα Δημοκρατία αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στην εκπομπή στον Ενικό στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ο οποίος αποκάλυψε πως σκέφτηκε σε κάποια στιγμή να αποσυρθεί από την διεκδίκηση της ηγεσίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι περίμενε πως θα έχανε και μάλιστα με μεγαλύτερη διαφορά.

Στο παρασκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας για τον πρόεδρο στη Νέα Δημοκρατία αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στην εκπομπή στον Ενικό στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ο οποίος αποκάλυψε πως σκέφτηκε σε κάποια στιγμή να αποσυρθεί από την διεκδίκηση της ηγεσίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι περίμενε πως θα έχανε και μάλιστα με μεγαλύτερη διαφορά.

«Ήμουν ψυχολογικά προετοιμασμένος για το αποτέλεσμα. Αισθάνθηκα πικρία για την συμπεριφορά κάποιων συνυποψηφίων όλο αυτό το διάστημα», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα επεσήμανε πως δύο φορές σκέφτηκε να αποσυρθεί από την κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας. «Λίγο πριν την πρώτη εκλογική διαδικασία στις 22 Νοεμβρίου, που δεν έγινε, μου συνέβη ένα τραγικό γεγονός, το οποίο με έριξε, σχετίζεται με την απώλεια της αδερφής μου καθώς εισήχθη στο νοσοκομείο εκείνες τις ημέρες. Αφού αναβλήθηκαν εκείνες οι εκλογές, λόγω και της ψυχολογικής μου κατάστασης και της επίθεσης που είχα δεχθεί για το θέμα, σκέφτηκα μήπως έπρεπε να παραιτηθώ» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Όπως εξήγησε, τελικά συνέχισε μέχρι την εκλογική διαδικασία του Δεκεμβρίου ωστόσο «και στον δεύτερο γύρο (σ.σ.: μετά το θάνατο της αδερφής του) σκέφτηκα αν θα έπρεπε να συνεχίσω ή όχι». Αυτό που τον έκανε να πάρει την απόφαση να μην αποσύρει την υποψηφιότητα του, ήταν η αδερφή του και συγκεκριμένα κάτι που του είχε πει: «Η αδερφή μου, μου έλεγε να μην αποχωρήσω. Και σκέφτηκα ότι δεν έπρεπε να το κάνω. Δεν είχα τα ψυχολογικά αποθέματα λοιπόν, ούτε το κέφι, δεν κινήθηκα όσο θα έπρεπε στον δεύτερο γύρο. Ίσως θα έπρεπε να είχα αποχωρήσει, αλλά δεν θα καταλάβαιναν οι πολίτες γιατί θα αποχωρούσα» υποστήριξε.

«Γιατί δεν πήρα τηλέφωνο τους άλλους υποψηφίους»

«Ήμουν σε μία ευγενική άμιλλα, όποιος και να εκλεγόταν πρόεδρος της ΝΔ φίλοι θα ήμασταν (…) δεν αντιμετώπισα την κούρσα διαδοχής με ένταση και μίσος», είπε αναφερόμενος στο γιατί δεν επικοινώνησε με τους υποψήφιους που έμειναν εκτός δευτέρου γύρου.

Όπως σημείωσε, δεν είχε σύγκρουση με κανέναν, απλά τόνισε πως απαντούσε σε όσα του καταλόγιζαν. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν ήταν σε σύγγρουση με κανέναν, ενώ χαρακτήρισε «απολίτικο» τον Άδωνι Γεωργιάδη «αν επέλεξε να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή εκείνος τον πήρε τηλέφωνο και εγώ όχι».

«Δεν πήρα τηλέφωνο τον κ. Τζιτζικώστα, ούτε για τη γιορτή του. Εάν το έκανα θα παρερμηνευόταν. Επίσης δεν τον πήρα γιατί θα μπορούσε ο κ. Τζιτζικώστας να δώσει διαρροή και να ισχυριστεί ότι τον παρακαλάω», είπε και συνέχισε:

Εγώ δεν πήρα κανέναν τηλέφωνο για να με στηρίξει, αλλά δεν θεώρησα τυχαίο πως βρέθηκαν όλοι μαζί στη Θεσσαλονίκη τα Θεοφάνεια [οι υπόλοιποι υποψήφιοι].

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και αφήνοντας αιχμές κατά των συνυποψηφίων του, επεσήμανε πως «είχα να κάνω με παιδιά και δεν το είχα καταλάβει».«Αν τελικά έχασα επειδή όλοι αυτοί πήγαν μαζί και το άλλο ποσοστό είναι ομοιογενές και θεωρεί ότι ο Μεϊμαράκης εκφράζει μια ολοκληρωμένη πολιτική άποψη, τότε με συγχωρείτε αλλά η εκλογή δεν ήταν πολιτική».

«Ο Τσίπρας με προβοκάριζε»

Σχολιάζοντας τις αναφορές ότι το Μέγαρο Μαξίμου προτιμάει τον ίδιο ως αντίπαλο στην ηγεσία της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε πως εκ των πραγμάτων δεν θα τον ωφελούσαν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο Τσίπρας με προβοκάριζε με τις διαρροές».

«Μου έκανε καλό αυτό; Δεν κατάλαβαν οι νεοδημοκράτες ότι με προβοκάρει; Γιατί όταν ο Σόιμπλε έλεγε τον περασμένο χειμώνα ότι πρέπει να βγει ο Σαμαράς έκανε καλό;» διερωτήθηκε και συνέχισε:

Εγώ αναφέρομαι στο πως ερμηνεύτηκε από κάποιους Νεοδημοκράτες [η διαρροή] και πως το εκμεταλλεύτηκαν τα επιτελεία των συνυποψήφιων μου, το οποίο εγώ θεώρησα χτύπημα κάτω από τη ζώνη.

«Εάν γινόταν οι εκλογές στις 22 Νοεμβρίου το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό»

Επανερχόμενος στην ματαίωση των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου, επεσήμανε πως τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά εάν είχε γίνει τότε η διαδικασία.

Ξεκαθάρισε εξάλλου πως εάν ήταν αρχηγός της ΝΔ «δεν θα υπήρχε θέμα συναίνεσης με τον Τσίπρα. Είχα ξεκαθαρίσει πως πρέπει να κάνουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση, ότι κρίναμε σωστό θα το ψηφίζαμε, ότι θεωρούσαμε λάθος θα το καταψηφίζαμε και θα πιέζαμε κυβέρνηση και τρόικα να το αλλάξουμε».

Για Καραμανλή – Τσίπρα

Τοποθετούμενος επί των σεναρίων για μυστική επικοινωνία του Κώστα Καραμανλή και του Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε ότι «ότι δεν είναι κακό να έχουν προσωπικές σχέσεις οι πολιτικοί, και εάν είναι κρίσιμες οι στιγμές για τον τόπο να μιλήσουν στο τηλέφωνο. Αλλά, άλλο είναι αυτό και άλλο να λένε κάποιοι ότι ο Καραμανλής επηρεάζει την πολιτική του Τσίπρα.  Αυτό δεν κολακεύει ούτε τον Καραμανλή, ούτε τον Τσίπρα».

Επανερχόμενος στον Κώστα Καραμανλή σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, επεσήμανε πως δεν φέρει ευθύνες για την κρίση στην Ελλάδα και είπε πως ήταν ο μόνος που είπε από την αρχή την αλήθεια. «Την κρίση, δεν τη δημιούργησε η Ελλάδα, αλλά την πλήρωσε η Ελλάδα. Η κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν είχε τη δυνατότητα τη θεσμική να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες. Εμείς την πληρώσαμε την κρίση γιατί είχαμε θέμα με το χρέος και το έλλειμμα. Ο κ. Καραμανλής δεν έχει ευθύνη για την κρίση, μάλιστα βγήκε και είπε την αλήθεια. Αλλά τότε κάποιοι έλεγαν πως “λεφτά υπάρχουν”. Εάν το 2009 δεν εκλεγόταν ο Γιώργος Παπανδρέου, η χώρα θα είχε πάρει διαφορετική πορεία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τον περίφημο διάλογο με τα… γαλλικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε: «Σιγά μωρέ, όλοι γαλλικά μιλάνε». Τόνισε δε πως ήταν άκομψη η διοχέτευση του εν λόγω διαλόγου σημειώνοντας: «Εγώ πήγα αφελής στην διαδικασία διαδοχής».

«Είχα πει να πάμε σε εκλογή ηγεσίας από τις 30 Αυγούστου»

Σχετικά με το πώς έφτασε η Νέα Δημοκρατία στις εσωκομματικές εκλογές, ο κ. Μεϊμαράκης έκανε μία αναδρομή από το 2014. «Μετά τις ευρωεκλογές πρότεινα τη συγκρότηση επιτροπής που θα ανέλυε τα αποτελέσματα ανά νομό, γιατί είχε χτυπήσει καμπανάκι. Ενώ γνωρίζαμε πως η Βουλή δεν θα έδινε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκηρύξαμε τις εκλογές και ήμασταν σχετικά απροετοίμαστοι. Μετά τις εκλογές του Γενάρη, έπεσε μία πρόταση για εκλογή ηγεσίας τότε, αλλά πήγε πίσω και μετά το δημοψήφισμα ο πρόεδρος παραιτήθηκε. Και για μένα που ανέλαβα ήταν ένα στοίχημα. Η ΝΔ δύο φορές κινδύνεψε να διαλυθεί, η μία τον Μάιο του 2012 και τον Σεπτέμβριο του 2015» είπε και πρόσθεσε:

Αμέσως όταν ανέλαβα, είπα να πάμε σε εκλογή ηγεσίας στις 30 Αυγούστου και ομοφώνως η Πολιτική Επιτροπή την απέρριψε την πρότασή μου με το σκεπτικό ότι ενδεχομένως να πηγαίναμε σε εκλογές. Τότε κανείς δεν ήθελε να αναλάβει το κόμμα.

«Μετά τις εθνικές εκλογές, και αφού απέρριψαν όλοι την πρόταση για συνέδριο ετέθη το θέμα της ηγεσίας» είπε στη άφησε αιχμές κατά του νέου προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά:

Και όλως τυχαίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν έτοιμος, κατέθεσε και την άποψή του. Απορώ γιατί εφόσον ο Σαμαράς στήριξε τον Μητσοτάκη, δεν το έδωσε κατευθείαν το κόμμα. Στον πρώτο γύρο, υποστήριξε όλους τους άλλους εκτός από εμένα.

Αιχμές κατά Σαμαρά

Εστιάζοντας στην κόντρα με τον πρώην πρωθυπουργό, επεσήμανε πως «η δήλωσή μου ότι με διαβεβαίωσε συνεργάτης του κ. Σαμαρά για την εταιρεία, ήταν ως απάντηση της πρωτοσέλιδης δήλωσής του σε εφημερίδα μετά την αναβολή των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου. (…) Η ΚΕΦΕ εκείνη την ώρα ήταν επιλεγμένη από τον κ. Σαμαρά, και ο πρόεδρός της και οι γραμματείς. Και όπως είχε γραφεί στις εφημερίδες, η συγκεκριμένη εταιρεία ανέλαβε και κάποιες δουλειές του Μαξίμου. Εγώ δεν επιτέθηκα, αλλά απάντησα».

Πάντως επέμεινε πως «και πάλι με σεβασμό και εκτίμηση αντιμετωπίζω τον κ. Σαμαρά, αυτός πρέπει να τοποθετηθεί. Δεν έχω κάτι με τον ίδιο και δεν μπορώ να καταλάβω τη λυσσαλέα επίθεση που δέχτηκα από κάποιους δικούς του».

Σε αυτό το σημείο, έσπευσε να εξαπολύσει πυρά και κατά του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο, επεσήμανε πως «έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για αυτά. Άλλαξαν οι πρόεδροι και ο γραμματέας θα μας πάει ως το συνέδριο», είπε και πρόσθεσε:

Κάποιοι λένε ότι ήταν και αυτό μέσα στο deal (σ.σ Μητσοτάκη – Τζιτζικώστα). 

Αφού σημείωσε πως επί κυβέρνησης Σαμαρά «στα μακροοικονομικά πηγαίναμε καλά», αναφέρθηκε στα λάθη της τότε διακυβέρνησης, «όπως ο ΕΝΦΙΑ ή το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ακόμα και για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, στείλαμε ένα μήνυμα ότι τελικά δεν θα βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κόστισαν όλα αυτά» είπε.

Ως προς την αποστολή αποτελεσμάτων με φαξ, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως ήταν πρόταση του κ. Μητσοτάκη και εγκρίθηκε με ομοφωνία από την ΚΕΦΕ

Η επόμενη ημέρα στη ΝΔ

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα για τον ίδιο στη Νέα Δημοκρατία τόνισε πως «από δω και πέρα θα παίξω του ρόλο του βουλευτή, το ρόλο της σταθερότητας και της σύνθεσης που έπαιζα πάντα».

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε πως δεν θα ζητήσει τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη, ενώ τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης με αξιοκρατία και όχι «σκέτο ανανέωσης» γιατί «αν βάλουμε μόνο το ηλικιακό ως κριτήριο θα έχουμε πρόβλημα». Ο ίδιος τόνισε πως ακόμη και αν δεν αξιοποιηθεί, δεν θα τον ενοχλήσει: «Αν δε με θέλουν, πάω σπίτι μου. Ξανανοίγω το δικηγορικό μου γραφείο, θα βλέπω την οικογένειά μου, όλα αυτά είναι στη ζωή μας».


σχετικα αρθρα