Το πρώτο σχόλιο της κυβέρνησης για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, πόρρω απέχει από την ευγένεια που εξέπεμψε η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να τον συγχαρεί. Το πρώτο σχόλιο κύκλων της κυβέρνησης έκανε λόγο για προσκόλληση της ΝΔ στην οικογενειοκρατία, του Κ. Μητσοτάκη στο νεοφιλελεύθερο δόγμα, αλλά και για «ακροδεξιά στηρίγματα χωρίς τα οποία δεν θα είχε καταφέρει να εκλεγεί». Λογικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ περίμενε Βαγγέλη και προέκυψε Κυριάκος. Αντέδρασε αμυντικά και μέχρι να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα, επέλεξε να πολώσει το σκηνικό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσιοποιεί η κυβέρνηση, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα προχωρήσει με νεοφιλελεύθερο βηματισμό, που θα διακρίνεται για «κοινωνική αναλγησία» όπως η πολιτική που υλοποίησε ο ίδιος (ο Κ. Μητσοτάκης) ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά. Υπάρχουν όμως και δεύτερες σκέψεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θα είναι τόσο προβλέψιμη και, θα χρειαστεί διαφορετική στρατηγική. Το ζητούμενο είναι να κρατήσουν τον Μητσοτάκη μακριά από την κοινωνική βάση της ΝΔ. Από τα μεσαία και κατώτερα στρώματα που επλήγησαν σκληρά από το Μνημόνιο και τα οποία, όταν συσπειρώνονται στη ΝΔ, της δίνουν και την εκλογική νίκη. 

Ταυτοχρόνως περιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταφέρει την αντιπαράθεση στον χώρο της οικονομίας και κυρίως της αγοράς, όπου αρχίζουν να μαζεύονται πολλά σύννεφα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και η πρώτη… ομοβροντία περιελάμβανε την επισήμανση περί νεοφιλελευθερισμού. Ο οποίος (νεοφιλελευθερισμός) συνήθως φοβίζει και τα μεσαία στρώματα και τα χαμηλά και την αγορά. 

Όμως η εκλογή Μητσοτάκη προκαλούν ανάλογους προβληματισμούς και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τον κάλεσε να αποδείξει ότι είναι μεταρρυθμιστής, κάνοντας λόγο για κλοπή των θέσεων του Ποταμιού. Ωστόσο ήδη άρχισε η συζήτηση για το ενδεχόμενο κάποια στελέχη του Ποταμιού να μετακομίσουν στη ΝΔ του Κυριάκου. Μάλιστα, ήδη λέγονται και γράφονται ονόματα. 

Η Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι τους χωρίζει άβυσσος. Το ΠΑΣΟΚ όμως χάνει το μέτωπο που είχε ανοίξει με τον «καραμανλισμό» και πρέπει να βρει άλλες διαχωριστικές γραμμές. Δεν είναι και τόσο εύκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλά στελέχη του Κινήματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού πανηγύρισαν την εκλογή Μητσοτάκη (!)  με το επιχείρημα ότι συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις που δρομολόγησε ο Γιώργος Παπανδρέου! 

Διατυπώνονται ήδη εκτιμήσεις ότι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ θα αναθερμάνει τις σκέψεις στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα δείχνουν ότι… δεν θα πλήξουμε.