Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πήρε πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας -και ευλόγως- τούτο όμως δεν σημαίνει ότι καθίσταται αυτομάτως και ο νικητής των επόμενων εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν, λένε κυβερνητικοί παράγοντες και εξηγούν: 

Η επικράτηση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι επιλογή που θα ενισχύσει το διπολικό πολιτικό σύστημα, δηλαδή και τους δύο πόλους αυτού, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Η σύγκρουση αναμένεται να είναι σκληρή πολιτική -ιδεολογική, και το κυβερνών κόμμα εκτιμάται πως θα επιχειρήσει να φέρει τη συζήτηση σε θέματα της καθημερινότητας, π.χ. απολύσεις καθαριστριών κ.α. υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

Η άνοδος του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, θα επιφέρει ευρύτερες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν είχε ανακοινωθεί καν το τελικό αποτέλεσμα και είχαν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για την πίεση που επρόκειτο να δεχθούν Ποτάμι (κυρίως) και ΠΑΣΟΚ από το νέο αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης. 

Ως τώρα, η πολιτική των δύο αυτών κομμάτων χαρακτηριζόταν από μια λογική συνεννόησης προς την αξιωματική αντιπολίτευση, τώρα όμως όλα αλλάζουν, εκτιμούν στο ΣΥΡΙΖΑ. «Θα συνεχίσουν ο κ. Θεοδωράκης και η κ. Γεννηματά να συνομιλούν με τη ΝΔ, όταν θα νιώθουν ότι θα κινδυνεύει η πολιτική τους ύπαρξη;», είναι το ερώτημα που ακούγεται στους κυβερνητικούς διαδρόμους -και υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να δει κανείς μάλλον τα επιθετικά σχόλια του ΠΑΣΟΚ για τη νίκη Μητσοτάκη. 

Μια νίκη που θα έχει ωστόσο ένα σίγουρο αποτέλεσμα, ήταν η εκτίμηση του Δημήτρη Παπαδημούλη: να βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, γιατί, βεβαίως, κυβερνητική συνεργασία Τσίπρα -Μητσοτάκη είναι, απλώς, ένα σενάριο απολύτως... σουρεαλιστικό. 

Από εκεί και πέρα, τούτο δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα επιθυμούσε τη στήριξη ή την ανοχή έστω, της αντιπολίτευσης σε δύσκολα μέτρα, με πρώτο το ασφαλιστικό. «Ο Κυριάκος δεν θα μπορέσει να εξηγήσει γιατί δεν ψήφισε μια μεταρρύθμιση, που δεν κόβει τις συντάξεις», υποστηρίζουν στο αντίπαλο «στρατόπεδο», δυσκολία με την οποία σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος ο νεοεκλεγείς αρχηγός, σύμφωνα με την ίδια συλλογιστική.

Πάντως, η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εξήγαγε το εξής ένα βασικό πολιτικό συμπέρασμα: ότι ούτε ένας βουλευτής δεν υπαινίχθηκε χθες ότι δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου μεσολαβεί, φυσικά, η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο. Με βασική κόκκινη γραμμή τη μη μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ για όλα τα άλλα η κυβερνητική ομάδα προετοιμάζεται για σκληρή σύγκρουση με τους δανειστές.