Άμστερνταμ και Βερολίνο είναι οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος «οργώνει» την Ευρώπη αναζητώντας στήριξη στην κυβέρνηση, ενόψει της πρώτης κρίσιμης αξιολόγησης, που αναμένεται να αρχίσει αργότερα μέσα στον Ιανουάριο. 

Παράλληλα, στις επαφές του κ. Τσακαλώτου τα ζητήματα που κυριαρχούν είναι τόσο αυτό του χρέους, η συζήτηση του οποίου θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο και αυτό του ασφαλιστικού

Σήμερα, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί στο Άμστερνταμ με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ αύριο Τέταρτη θα έχει τετ α τετ με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Την Πέμπτη, όπως έχει ανακοινωθεί, θα διεξαχθεί το τακτικό Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο κ. Τσακαλώτος είδε τον υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ. Μετά τη συνάντηση, δήλωσε:

Συζητήσαμε για τον ελληνικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, που ξεκίνησε με την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τώρα συνεχίζεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο  Φινλανδός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει θέμα Grexit.

Την Κυριακή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, ενώ εκτίμησε πως η αξιολόγηση θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Επίσης, υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχει εμπιστοσύνη στη στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, για αυτό και πιστεύει ότι ανάμεσα στις ημέρες και τους μήνες θα καταρτισθεί μια «υπεύθυνη ατζέντα».

Τι προσδοκά η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, εξακολουθεί να προσδοκά μια αξιολόγηση - εξπρές από τους θεσμούς, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, η Αθήνα επιδιώκει να κλείσει όσο πιο σύντομα την αξιολόγηση, προκειμένου στη συνέχεια να επιτύχει μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους και να διευκολυνθεί η επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω χρονοδιάγραμμα έχει αμφισβητηθεί από τον επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος είχε δηλώσει πως «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πάρει μήνες».

Η εν λόγω δήλωση μάλιστα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, κύκλοι του οποίου ανέφεραν πως ο κ. Ντάισελμπλουμ «πριν από κάθε διαπραγμάτευση δυναμιτίζει το κλίμα».