Τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του κυπριακού λαού για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

Υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση στην Κύπρο, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν, δεν είναι νοητό, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης να τελεί υπό κατοχή. Πρέπει να τελειώσει».

Υπογράμμισε, δε, το γεγονός ότι σε αυτόν τον αγώνα, οι κυπριακές δυνάμεις είναι ενωμένες για την επίλυση του Κυπριακού, με βάση το κεκτημένο, θεσμικό και πολιτικό, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί αυτό, όπως είπε, είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η επίλυση και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ύστερα από την επανένωση, θα πρέπει να έχει μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, και τότε ως κυρίαρχο κράτος δεν θα έχει ανάγκη από εγγυήτριες δυνάμεις. Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτά είναι αυτονόητα για τον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους εταίρους μας, γιατί είναι ζήτημα που ξεπερνάει κατά πολύ την Ελλάδα και την Κύπρο. Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: 

Εμείς θα είμαστε εδώ. Το ξέρετε ποια είναι η θέση της Ελλάδας.

Ο κ. Παπαδόπουλος, αφού μετέφερε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού Ελληνισμού για την καθολική υποστήριξη που δίνει ο ελληνικός λαός στους αγώνες της Κύπρου, ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Παυλόπουλο για τη στήριξή του στον αγώνα της Κύπρου.

Όπως τόνισε, «έχουμε μπροστά μας δραματικές και κρίσιμες εξελίξεις» και συμπλήρωσε ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ να υπάρχει μία συνεννόηση, συνεργασία, ακόμη και κοινή δράση των πολιτικών ηγεσιών της Ελλάδας και της Κύπρου. Επίσης, υπογράμμισε την πρόθεση της κυπριακής πλευράς να στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί την Ελλάδα στους δικούς της αγώνες για την έξοδο από τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον ελληνικό λαό.