του Τάσου Τσιφόρου 

Με φορά από τη σημαντική νίκη που κατήγαγε την Κυριακή απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μοιάζει αποφασισμένος να βάλει, και σύντομα, το δικό του στίγμα στο κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να μην έχει αμφιβολίες για το πού θέλει να οδηγήσει το κόμμα. Φιλελεύθερος λόγος, άνοιγμα προς το κέντρο (βλέπε Ποτάμι και εκσυγχρονιστές ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) αλλά και αναφορές στο παραδοσιακό δεξιό ακροατήριο – μέσω των Αδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη – μαζί με ισορροπίες, που όμως δεν θα αποτελούν τροχοπέδη προς το καραμανλικό σύστημα. 

Παράλληλα, μοιάζει αποφασισμένος και για τον τρόπο που θέλει να διοικήσει το κόμμα. Η στενή ομάδα συνεργατών του και της απολύτου εμπιστοσύνης του πρόσωπα θα τον περιβάλλουν στο κόμμα και τη Βουλή: Ο Νικ. Παπαθανάσης ήδη τοποθετήθηκε Γεν. Διευθυντής της Ν.Δ, ο και κουμπάρος του πρ. Βουλευτής Αχαϊας Μιχ. Μπεκίρης Διευθυντής στο Γραφείο Προέδρου της ΝΔ, ο συνοδοιπόρος του Νικ. Γεωργιάδης Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, ο Μακάριος Λαζαρίδης επικεφαλής του Γρ. Τύπου της Ν.Δ. ενώ ενεργό ρόλο στα οργανωτικά και επικοινωνιακά θα έχουν, αντίστοιχα, οι Θαν. Νέζης και Κ. Κυρανάκης. 

Το κρίσιμο ερώτημα για το νέο Πρόεδρο είναι οι ισορροπίες με την κοινοβουλευτική ομάδα, την οποία ο ίδιος δεν επέλεξε και ουσιαστικά αναφέρεται στις επιλογές του κ. Αντ. Σαμαρά (σ.σ. ο Ευ. Μεϊμαράκης δεν άλλαξε τα ψηφοδέλτια κι αυτό είναι κάτι που, μεταξύ άλλων, του κόστισε στην πορεία). Πλην του Αδ. Γεωργιάδη, που θα έχει ενεργό και ενδεχομένως υψηλό ρόλο (ενώ, παράλληλα, δεδομένη είναι η διάθεση του κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει και τον κ. Απ. Τζιτζικώστα), οι βουλευτές που στάθηκαν και εν συνεχεία εμφανίστηκαν στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη είναι λίγοι: Λευτ. Αυγενάκης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Χρ. Κέλλας ενώ άλλοι δούλεψαν ενεργά στο παρασκήνιο (μεταξύ άλλων οι Μ. Βορίδης, Σ. Κεδίκογλου).

Παράλληλα, μία σημαντική ομάδα στελεχών της κοινοβουλευτικής ομάδας κινήθηκαν υπογείως υπέρ του κ. Μητσοτάκη, έστω και αντιλαμβανόμενα τη φορά των πραγμάτων. Μεταξύ αυτών αλλά και των αρκετών βουλευτών που βρέθηκαν απέναντί του, ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να επιλέξει όχι μόνον τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και τους νέους τομεάρχες του κόμματος. Ο κ. Πλακιωτάκης παραμένει αβέβαιο εάν θα του προταθεί και εάν θα δεχόταν να διατηρήσει τη θέση του Γραμματέα της Κ.Ο. αλλαγές θα υπάρξουν, και μάλιστα γρήγορα, και σε υπόλοιπες θέσεις – κλειδιά στο κόμμα, με την εξαίρεση της θέσης του Γραμματέα όπου και θα παραμείνει μέχρι τη λήξη της θητείας του και το Συνέδριο ο κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος.