Οι πρώτες προειδοποιητικές βολές έπεσαν. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος κήρυξε την έναρξη της αμφισβήτησης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής Λακωνίας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προβλέποντας πως σε λίγο καιρό η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Κάλεσε την Φώφη Γεννηματά να λάβει πρωτοβουλίες. 

Το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν είναι και το καλύτερο. Μπορεί φαινομενικά όλα να πηγαίνουν καλά, αλλά υπάρχει αγωνία στους συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά για το πως θα επιδράσει η εκλογή Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό. Υπάρχουν κάποιοι βουλευτές οι οποίοι δεν βλέπουν με κακό μάτι την εκλογή Μητσοτάκη και μάλιστα πολλοί στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις τους, λένε πως το κόμμα του ΝΑΙ βρήκε αρχηγό, υπενθυμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ είχε στηρίξει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.

Η κυρία Γεννηματά έχει πίεση και από τον αριστερό της συνεταίρο δηλαδή τη Δημοκρατική Αριστερά, στελέχη της οποίας ζητούν να δημιουργηθεί από το μηδέν νέο κόμμα. Να ξεκινήσει η συζήτηση στο χώρο της κεντροαριστεράς χωρίς προαπαιτούμενα ενώ αφήνουν αιχμές και για τον επικεφαλής της επιτροπής για τη διεύρυνση του κόμματος Γιάννη Μανιάτη. Πιστεύουν πως το θέμα του νέου κόμματος και της διεύρυνσης έχει «κολλήσει» και πως η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα πιέσει αρκετά την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.