Ιδιαίτερα αιχμηρό ήταν το σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη σχετικά με την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει μέρος των εργασιών της στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. 

Ο αν. υπουργός επισήμανε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέδειξε ότι κακώς η Eldorado Gold πήρε τον χώρο χωρίς να πληρώσει τα 14,5 εκατομμύρια, που όφειλε να δώσει», κάτι που ο ίδιος εκτιμά ως τη βασική αιτία που «η εταιρεία αυτή τη στιγμή φεύγει και η μετοχή της κατέρρευσε».

Όπως είπε «όλες οι άλλες αιτιάσεις ότι υπήρχαν καθυστερήσεις, δεν δίνονταν άδειες κ.λπ. είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Εξάλλου, τονίζει ο κ. Τσιρώνης «η εταιρεία θα μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη εάν διαπίστωνε ότι εμείς αθέμιτα την αδικήσαμε. Αντίστροφα, ήμασταν ιδιαίτερα ανεκτικοί καθώς η εταιρεία δεν εφάρμοσε, ως όφειλε, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, τη μέθοδο ακαριαίας τήξης, που ήταν συμβατική της υποχρέωση και την οποία ακόμα δεν έχει υλοποιήσει».

Παράλληλα εξέφρασε το φόβο ότι η εταιρεία δεν επρόκειτο να χρησιμοποιήσει ποτέ τη συγκεκριμένη μέθοδο, που «αποτελεί την οικονομική βάση της μεταλλουργίας στην Ελλάδα, καθώς το κυάνιο είναι απαγορευμένο σε όλη την ελληνική επικράτεια», όπως είπε.

«Εμείς φοβόμαστε ότι η εταιρεία δεν είχε ποτέ πρόθεση να την χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο και επειδή έφτασε στο επέκεινα αναγκάζεται προφανώς και ανακρούει πρύμναν. Η εταιρεία τελικά είναι αυτή που κρατά ομήρους τους εργαζόμενους. Και αυτό δυστυχώς αποδείχθηκε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός και κατηγόρησε την Eldorado Gold για ηθελημένη παρέκκλιση των όρων και της ελληνικής νομοθεσίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εάν η εταιρεία δούλευε με τους όρους που είχε η ίδια θέσει, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα».

Τέλος, ο κ.Τσιρώνης σημείωσε ότι «δεν έχει τίποτα να φοβηθεί καμία εταιρεία η οποία σέβεται το νόμο, τους περιβαλλοντικούς όρους και το δημόσιο συμφέρον».