Σκληραίνουν τη στάση τους στη διαχείριση του προσφυγικού κύματος Γερμανία και Αυστρία με αντίκτυπο στην Ελλάδα καθώς το Βερολίνο παρέτεινε για λιγότερο του αναμενόμενου την αναστολή εφαρμογής της συνθήκης του Δουβλίνου, την ώρα που η Αυστρία ζητά να να μην υποδεχθεί, όπως έχει δεσμευτεί, τους περίπου 1.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η γερμανική κυβέρνηση, που σήμερα αποφάσισε και τις ταχύτερες διαδικασίες απέλασης για όσους έχουν καταδικαστεί, αποφάσισε να παρατείνει για έξι μήνες την αναστολή εφαρμογής του κανονισμού του Δουβλίνου για την Ελλάδα, αντί 12 που έκανε μέχρι τώρα.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου αναστέλλεται η επαναπροώθηση μεταναστών από τη Γερμανία προς την Ελλάδα.

Οι επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία προς την Ελλάδα είχαν απαγορευτεί το 2011 με απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, έπειτα από προσφυγή Ιρακινού ο οποίος ζητούσε άσυλο και κινδύνευε με επαναπροώθηση στην Ελλάδα. Από τότε κάθε χρόνο η απαγόρευση ανανεωνόταν για 12 μήνες.

Την ίδια ώρα όμως η Αυστρία εντείνει τις πιέσεις ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 12μηνη αναβολή της υποδοχής από μέρους της, 1.491 προσφύγων από Ελλάδα και 462 από Ιταλία, στο πλαίσιο της κοινοτικής συμφωνίας μετεγκατάστασης, που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε σήμερα σχετικό δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας «Νόιε Τσιούρχερ Τσάιτουνγκ», λέγοντας ότι η Επιτροπή πρόκειται να εξετάσει το αίτημα της Αυστρίας, η οποία έχει αναλάβει την υποχρέωση να υποδεχθεί συνολικά 1.953 πρόσφυγες από τις δύο αυτές χώρες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινώσει την ύπαρξη κενών θέσεων.

Στη Βιέννη, ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, δήλωσε ότι στην Αυστρία υπάρχει ούτως ή άλλως «κρίση καταλυμάτων», ενώ ως προς το αίτημα της κυβέρνησης για αναβολή, δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο η Βιέννη ελπίζει πως θα υπάρξει η κατανόησή της.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έως τώρα 17 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν δημιουργήσει συνολικά 4.237 θέσεις για την υποδοχή προσφύγων, ενώ 11 χώρες -ανάμεσά τους και η Αυστρία- έχουν παραμελήσει αυτή την υποχρέωσή τους.