Σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε η απόφαση της Eldorado Gold να «παγώσει» την επένδυση στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, καταγγέλλοντας μάλιστα πως έχει γίνει «πολιτικό» παιχνίδι, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να «απαντά» επικυρώνοντας πρόστιμο 1,7 εκατ. ευρώ κατά της καναδικής εταιρείας. Συντονισμένα πυρά και καταγγελίες κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την απόφαση της εταιρείας να παγώσει τις εργασίες στα μεταλλεία Χαλκιδικής, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Πολ Ράιτ. κ. Ράιτ σημείωσε πως «επενδυτές όπως εμείς έχουν ανάγκη από σαφήνεια στους κανόνες και ειλικρινείς κυβερνητικούς εταίρους, ούτως ώστε να οικοδομηθεί πραγματικά μια βιομηχανία από την οποία μπορούν όλοι να επωφεληθούν».

«Αυτό που δεν πήραμε υπόψη στην Ελλάδα είναι πώς θα μπορούσε να πολιτικοποιηθεί το ζήτημα της συγκεκριμένης επένδυσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό παιχνίδι. Αυτό δεν το είχαμε προβλέψει και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ, το πρόβλημα δεν έχει σχέση με την επένδυση ή τις προβλέψεις της επένδυσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ κατά αυτής της απόφασης εδώ και καιρό». Επίσης ή εταιρεία αναμένει για μεγάλο χρονικό κάποιες άδειες «ρουτίνας», συμπλήρωσε.

Αργότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη επεσήμανε ότι «ελπίζουμε πως το ΣτΕ θα βγάλει μια ακόμη απόφαση υπέρ μας». Δήλωσε ότι ήρθε να ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για τις κινήσεις που έχει κάνει η εταιρεία, ότι σκοπό έχει να επενδύσει μακροπρόθεσμα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Ο ΣΕΒ από την πλευρά του, κάλεσε την κυβέρνηση «να συζητήσει εποικοδομητικά με την Eldorado Gold και να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, ώστε να μην χαθεί η επένδυση και να μην ζημιωθούν και άλλο οι εργαζόμενοι, η τοπική κοινωνία και η εθνική οικονομία».

Θέση εμμέσως για το θέμα πήρε και η Κομισιόν, εκπρόσωπος της οποίας παρότι ανέφερε πως δεν σχολιάζει μία εταιρική απόφαση, έστειλε μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεως: Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, μέσω του προγράμματος προσαρμογής, στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην προσέλκυση και διατήρηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων.

Στην αντεπίθεση με πρόστιμο η κυβέρνηση

Απαντώντας στις αιτιάσεις της καναδικής εταιρείας, η κυβέρνηση δια του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη κάνει λόγο για για απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων ή απόπειρα εκβιασμών, και εξαπέλυσε επίθεση κατά του διευθύνοντα σύμβουλου της εταιρείας γιατί όπως είπε αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου.

«Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος» είπε και πρόσθεσε: 

Με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, υπογράμμισε ότι οι «αιτιάσεις (σ.σ της εταιρείας) ότι υπήρχαν καθυστερήσεις, δεν δίνονταν άδειες κ.λπ. είναι προφάσεις εν αμαρτίαις». Παράλληλα επεσήμανε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέδειξε ότι κακώς η Eldorado Gold πήρε τον χώρο χωρίς να πληρώσει τα 14,5 εκατομμύρια, που όφειλε να δώσει», κάτι που ο ίδιος εκτιμά ως τη βασική αιτία που «η εταιρεία αυτή τη στιγμή φεύγει και η μετοχή της κατέρρευσε».

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αργά το απόγευμα επικύρωσε κατά της εταιρείας πρόστιμα συνολικού ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας.

Τα πρόστιμα αφορούν σε παραβάσεις, οι οποίες ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο από το 2012 έως και τα μέσα του 2014. Οι παραβάσεις χωρίζονται σε αυτές που αφορούν στο Υποέργο Μαύρων Πετρών και εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής και σε αυτές που σχετίζονται με το Υποέργο Ολυμπιάδας Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Η εταιρεία, απαντώντας σημειώνει ότι λίγες ώρες μετά την απόφασή της για αναστολή εργασιών στις Σκουριές, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έσπευσε να κοινοποιήσει τα πρόστιμα και δηλώνει ότι επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός της.

«Οι περιβαλλοντικοί όροι για εμάς δεν είναι ζήτημα υποχρέωσης αλλά ζήτημα ζωής. Και για τις αρχές τις εταιρίας μας και για το καλό του τόπου» αναφέρει η Eldorado Gold. «Το ΥΠΕΝ αποφάσισε την κοινοποίηση και δημοσίευση δυο προστίμων (που αφορούν στα έργα Ολυμπιάδας & Στρατωνίου) ενάντια στην εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ λίγες μόνο ώρες μετά την συνέντευξη τύπου του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold κ. Πολ Ράιτ όπου ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρίας για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής» σημειώνει η εταιρεία.

Συντονισμένα πυρά από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της εξαπέλυσε συντονισμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι διώχνει τους επενδυτές. 

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι «η ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέλνει σήμερα το λάθος μήνυμα. Και αυτό προκαλεί αμέσως αποεπενδύσεις».

«Η ζημιά στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία είναι μεγάλη. Η ζημιά στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς στέλνει το λάθος μήνυμα στις διεθνείς και την εγχώρια αγορά» τονίζει στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η αναστολή εργασιών στα μεταλλεία Χαλκιδικής, οδηγεί σε μια Ελλάδα της μεγαλύτερης ανεργίας. Όταν θριαμβεύουν οι ιδεολογικές εμμονές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τότε παθαίνουν πανωλεθρία η περιφερειακή ανάπτυξη, η απασχόληση και η εθνική οικονομία» σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης.

«Η ανεργία ανεβαίνει, η κυβέρνηση μιλάει για προσέλκυση επενδύσεων και η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση ξένων κεφαλαίων στην χώρα μας- ύψους 1,2 δισ. ευρώ- φεύγει. Η αποχώρηση του Καναδικού Ομίλου θα προκαλέσει ζημιά εθνικών διαστάσεων» εκτιμά σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Στην σημερινή Ελλάδα δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώχνουμε επιχειρήσεις» επεσήμανε η Ένωση Κεντρώων και σημείωσε πως εκείνο «που επιβάλλεται να κάνουμε είναι όλες οι επενδύσεις να τηρούν αυστηρά τους περιβαλλοντικούς όρους».